Fysiotherapie Van der Kaay in Leiden, Oegstgeest en Hoofddorp

Afspraak maken? Bel ons op 06 486 189 84

of WhatsApp naar 06-486 189 84

Voorste Kruisband letsel

Fysiotherapie Van der Kaay

Knieën zijn van groot belang voor het bewegend functioneren. De knie bestaat uit 3 botdelen ( knieschijf (patella), bovenbeen (femur), onderbeen (tibia)), meerdere spieren en verschillende kniebanden. De kniebanden zorgen voor stabiliteit in de knie bij het buigen, strekken en draaien. In elke knie zit een knieband aan de buitenzijde van de knie, aan de binnenzijde van de knie, en er zitten 2 kniebanden ín de knie. Deze lopen gekruist en worden de voorste en achterste kruisband genoemd.

Bij een trauma (geforceerde buiging+ rotatie)  is er vaker sprake van Voorste Kruisband letsel, omdat deze de voorwaartse kracht van de knie opvangt. Hierbij kan de kruisband verrekt of gescheurd zijn. Bij het scheuren van de kruisband wordt er over een partiele of totale ruptuur gesproken.

Per jaar krijgt 1 op de 3000 mensen een kruisbandletsel en in Nederland vinden er ieder jaar ongeveer 8500 kruisbandreconstructies plaats. Soms is het nodig om een operatie te ondergaan, maar  vaak wordt eerst gekozen voor een conservatief beleid. Dit houd in dat de fysiotherapeut samen met jou gaat kijken naar het verbeteren van de mobiliteit, de spierkracht en de stabiliteit rondom de knie, zodat een operatie zo lang mogelijk uitgesteld kan worden.

De revalidatie na operatie bestaat uit verschillende fases;

Fase 1

In deze fase zal worden gefocust op het mobiliseren (bewegen) van de knie. Hierbij worden de bovenbeenspieren aangespannen en staat een dynamisch looppatroon op de voorgrond. Dit betekent dat je knie genoeg kan buigen/strekken, zodat je niet hoeft te compenseren.

Fase 2

Wanneer de wond goed genezen is, de mobiliteit in de knie voldoende is en de oefeningen van fase 1 geen pijnklachten veroorzaken, dan breekt fase 2 aan.

Hierbij wordt gefocust op het klachtenvrij uitvoeren van sport gerelateerde oefeningen en fysiek zwaar werk. De oefeningen worden uitgebreid, door toevoegen van gewichten of door meer dynamiek in de oefeningen te brengen.

Fase 3

In deze fase staat terugkeer naar sportactiviteiten en fysiek zwaar werk voorop. Hiervoor is het van belang dat de oefeningen van fase 2 goed worden uitgevoerd, geen angst is voor sporten/bewegen en geen pijn bij sportactiviteiten.

 

We helpen u bij Fysiotherapie van der Kaay weer om uw dagelijks functioneren mogelijk te maken en uw sportactiviteiten te hervatten.

 

 

Een afspraak maken? Neem contact met ons op en u kunt binnen 24 uur terecht.

Meer nieuws en updates