Fysiotherapie Van der Kaay in Leiden, Oegstgeest en Hoofddorp

Afspraak maken? Bel ons op 06 486 189 84

of WhatsApp naar 06-486 189 84

Heupartrose

Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar.

Heupartrose is een veelvoorkomende vorm van gewrichtsslijtage die aanzienlijke impact kan hebben op het dagelijks leven. Ontdek hier wat heupartrose precies is, welke symptomen het met zich meebrengt, welke klachten het veroorzaakt en hoe fysiotherapie bij Fysiotherapie van der Kaay effectieve behandelingsmogelijkheden biedt.

Wat is heupartrose?

Heupartrose, ook bekend als gewrichtsslijtage, treedt op wanneer het kraakbeen in het heupgewricht in kwaliteit achteruitgaat. Dit leidt tot ontsteking en veranderingen in het omliggende bot. Hoewel de exacte oorzaak niet altijd bekend is, komt heupartrose vaker voor op latere leeftijd, bij vrouwen, mensen met overgewicht en na eerdere gewrichtsbeschadigingen.

 

Symptomen van heupartrose 

De symptomen van heupartrose kunnen variëren, maar veelvoorkomende tekenen zijn:

 

  • Pijn in de lies of bovenbeen 
  • Stijfheid in het heupgewricht 
  • ochtendstijfheid/opstart stijfheid 
  • Verminderde spierkracht 
  • Verminderde mobiliteit in de heup 
  • Krakend geluid bij beweging 
  • Moeite met dagelijkse activiteiten

Deze symptomen kunnen aanzienlijk ongemak veroorzaken en het dagelijks functioneren belemmeren.

 

Klachten en gevolgen 

Heupartrose kan leiden tot diverse klachten, waaronder verminderde mobiliteit, ontsteking van het gewricht en zelfs vermoeidheid. Het is cruciaal om deze klachten serieus te nemen en tijdig te handelen om verdere complicaties te voorkomen.

 

Behandeling van heupartrose 

Wanneer je klachten ervaart die wijzen op heupartrose, is het raadzaam om een huisarts te raadplegen. De huisarts zal op basis van klachten en lichamelijk onderzoek de diagnose stellen. Afhankelijk van de ernst van de situatie kan de huisarts verschillende behandelopties voorstellen.

 

Fysiotherapie bij heupartrose 

Fysiotherapie is een effectieve benadering bij heupartrose en andere heupklachten. Bij Fysiotherapie van der Kaay begrijpen we dat alleen het bestrijden van symptomen niet voldoende is. Onze focus ligt op het aanpakken van de onderliggende oorzaak, met als doel een duurzame oplossing te bieden. 

 

Oefeningen bij heupartrose 

De fysiotherapeuten van Fysiotherapie van der Kaay ontwikkelen op maat gemaakte oefenprogramma’s die gericht zijn op het verbeteren van spierkracht, coördinatie en mobiliteit. Deze oefeningen helpen niet alleen bij het verminderen van pijn, maar dragen ook bij aan het behoud van een goede gewrichtsfunctie.

 

Totale heup prothese 

Wanneer de klachten in het dagelijks leven te veel aanwezig zijn, kan er gekozen worden om de heup te vervangen voor een prothese. Ook hierbij is fysiotherapie erg belangrijk. Voor de operatie is het belangrijk om zo sterk mogelijk de operatie in te gaan. Hoe sterker en fitter u bent voor de operatie hoe sterker en fitter u eruit komt. Na de operatie gaan we vooral aan de slag met het versterken van de heup en het vergroten van de mobiliteit. 

 

Maak een afspraak bij Fysio van der Kaay 

Heupartrose kan een uitdaging vormen, maar met de juiste aanpak is het mogelijk om de klachten te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Bij Fysio van der Kaay streven we ernaar om niet alleen de symptomen te bestrijden maar ook te werken aan een blijvende oplossing. Neem vandaag nog contact met ons op voor een persoonlijk behandelplan op maat.

Nick van der Kaay

Auteur Nick van der Kaay

Nick van der Kaay, is een ervaren fysiotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van diverse aandoeningen en klachten, waaronder klachten aan de elleboog. Met een passie voor herstel en revalidatie streeft hij ernaar om patiënten te helpen hun mobiliteit en levenskwaliteit te verbeteren. Neem contact op met Fysio van der Kaay voor meer informatie over hoe fysiotherapie kan bijdragen aan uw herstel, of kom langs bij onze locatie in Leiden, Hoofddorp of Oegstgeest.

Een afspraak maken? Neem contact met ons op en u kunt binnen 24 uur terecht.