Fysiotherapie Van der Kaay in Leiden, Oegstgeest en Hoofddorp

Afspraak maken? Bel ons op 06 486 189 84

of WhatsApp naar 06-486 189 84

Meniscus

Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar.

Meniscus klachten

De knie is een complex gewricht met verschillende botdelen, kniebanden en spieren die het actieve bewegen beïnvloeden. Twee cruciale elementen in de knie zijn de laterale meniscus aan de buitenzijde en de mediale meniscus aan de binnenzijde. Als halve cirkels tussen het onderbeen en bovenbeen fungeren ze als schokdempers. Bij klachten aan de meniscus ervaren mensen pijn aan de buiten- of voorzijde van de knie, vooral bij staan, lopen en traplopen.

Behandeling van meniscus klachten

Wanneer klachten optreden, kan een conservatief traject gestart worden om de beenspieren te versterken, met hulp van een fysiotherapeut. Als klachten aanhouden, raadpleeg dan een huisarts die, indien nodig, kan doorverwijzen naar een orthopeed. Een kijkoperatie (artroscopie) is een mogelijke vervolgstap waarbij een scheurtje aan de meniscus behandeld kan worden door “shaven” of “knippen”. Met een verwijzing

van de orthopeed wordt de behandeling vergoed, met focus op Range Of Motion (ROM) en het verbeteren van stabiliteit en spierkracht.

 

Wat is een gescheurde meniscus?

Een gescheurde meniscus is te herkennen aan een paar kenmerkende symptomen. Allereerst gaat het vaak gepaard met een scherpe en intense pijn in de knie na een trauma. Het moment van scheuren kan zelfs vergezeld gaan van een hoorbaar “plop”-geluid of een voelbaar scheurend gevoel. Dit alles resulteert vaak in moeilijkheden bij het lopen, met een gevoel alsof de knie ‘op slot’ zit. Het strekken of buigen van de knie kan bemoeilijkt worden, en zwelling is een veelvoorkomend verschijnsel, vaak merkbaar binnen de eerste 24 uur na het letsel.

 

Hoe weet je of je meniscus gescheurd is?

Het vaststellen van een gescheurde meniscus vereist een zorgvuldig onderzoek door een professional, doorgaans een fysiotherapeut of orthopeed. Hierbij wordt gedetailleerd gekeken naar het letsel, de symptomen en de medische geschiedenis van de patiënt. Specifieke tests worden uitgevoerd om het bewegingsbereik in de knie te meten, en er worden druktests gedaan om eventuele beschadiging van de meniscus vast te stellen. Indien nodig wordt aanvullend diagnostisch onderzoek zoals een ultrasound of MRI overwogen.

 

Behandeling van een gescheurde meniscus

Een gescheurde meniscus kan vaak zonder operatie behandeld worden, en een fysiotherapeut speelt hierbij een cruciale rol. De nadruk bij het behandeltraject ligt op het beheersen van pijn en zwelling, specifieke oefeningen voor kracht en mobiliteit, en begeleiding bij het terugkeren naar normale activiteiten. Zelfs bij een operatie, zoals meniscectomie, speelt fysiotherapie een belangrijke rol in het herwinnen van kracht en mobiliteit.

 

Revalideren van een gescheurde meniscus met Fysio van der Kaay

Met de juiste behandeling en begeleiding kan een gescheurde meniscus effectief worden aangepakt, waardoor patiënten hun mobiliteit en activiteiten kunnen herstellen. Onze specialisten helpen je graag. Maak nu een afspraak.

Nick van der Kaay

Auteur Nick van der Kaay

Nick van der Kaay, is een ervaren fysiotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van diverse aandoeningen en klachten, waaronder klachten aan de elleboog. Met een passie voor herstel en revalidatie streeft hij ernaar om patiënten te helpen hun mobiliteit en levenskwaliteit te verbeteren. Neem contact op met Fysio van der Kaay voor meer informatie over hoe fysiotherapie kan bijdragen aan uw herstel, of kom langs bij onze locatie in Leiden, Hoofddorp of Oegstgeest.

Een afspraak maken? Neem contact met ons op en u kunt binnen 24 uur terecht.