Fysiotherapie Van der Kaay in Leiden, Oegstgeest en Hoofddorp

Afspraak maken? Bel ons op 06 486 189 84

of WhatsApp naar 06-486 189 84

Goed de herfst door komen

Fysiotherapie Van der Kaay

De dagen worden weer korter. Dan is er kans op een herfstdip. De ene persoon is daar gevoeliger voor dan de ander. Dit heeft te maken met onze biologische klok die wordt beïnvloed door licht. De biologische klok kan gezien worden als de interne klok van ons lichaam. Hij geeft aan wanneer we willen slapen, wanneer we wakker worden en wanneer we willen eten. De biologische klok wordt aangestuurd door de hypothalamus. Dit is het regelcentrum in de hersenen dat achter de ogen zit. Zodra het dus eerder donker wordt kan dat ook onze gemoedstoestand beïnvloeden.

 

Tips om fit te blijven in de herfst

Licht is het sleutelwoord

Ons lichaam heeft natuurlijk daglicht nodig om cortisol aan te maken, het hormoon dat ons wakker, aandachtig en stressbestendig houdt. In de herfst daalt de hoeveelheid van dit broodnodige daglicht. Een wandelingetje in de buitenlucht tijdens je middagpauze bezorgt je voldoende daglicht om dit verlies te compenseren.

Kies voor typische winterkost

In de winter ruilen we salades en fruit in voor wild en stoofpotten. Niet toevallig, want voldoende dierlijke proteïnen maken het ons makkelijker om voldoende cortisol te produceren. Stevige kost is dus nodig, ook bij het ontbijt!

De juiste slaaphygiëne

Verduister je slaapkamer volledig, zo wordt er ’s nachts voldoende van het slaaphormoon melatonine aangemaakt. Dit zorgt voor de nodige cortisolproductie gedurende de dag.

Voor een goede nachtrust eet of drink je beter niets de laatste twee uur voor je naar bed gaat. Anders zet je je spijsverteringsstelsel aan het werk waarvoor je energie nodig hebt. Slapen dient om te recupereren en niet om voeding te verteren. Ga in de winter steeds slapen om 22.00 à 22.30 uur en zorg voor acht uur slaap.

Weg met energievreters

De geraffineerde suikers in koekjes, snoep, frisdranken en gebak zorgen maar heel even voor een energieboost, maar zullen je na een tijdje verder uitputten. Ook de cafeïne uit koffie, cola, thee en chocolade geeft slechts een kortstondige energieboost. Het zorgt voor de aanmaak van adrenaline, maar ook voor een energiedip achteraf.

Regelmaat in je leven

Wie zijn energieniveau op peil wil houden, moet ervoor zorgen dat zijn stofwisseling in evenwicht blijft. Dit evenwicht raakt onder andere verstoord als je onregelmatig eet en slaapt.

Beweeg je fit

Recreatief sporten zonder prestatiedrang maakt in de hersenen een aantal endorfines vrij die heilzaam zijn voor lichaam én geest. Het werkt ontspannend en geeft je een energieboost. Sporten tot aan de rand van de uitputting daarentegen is negatief. Ook mediterend bewegen geeft je energie.

 

Bron: Gezondheidsnet.nl

 

Fysiotherapie bij een herfstdip

Tijdens een herfstdip kan het dagelijkse leven allemaal even teveel zijn en kan het gebeuren dat je niet genoeg slaap krijgt. Gespecialiseerde fysiotherapie kan hierbij helpen. Zo kan fysiotherapie helpen bij de aanpak van stress of slaapproblemen. Wil je aan de slag gaan met sporten of ben je  geblesseerd geraakt tijdens het sporten in de buitenlucht? Dan kan (sport)fysiotherapie helpen om je weer actief te krijgen.

Maar ook wordt het buiten langzaam kouder de komende periode. Daardoor kan er spanning in het lijf ontstaan. Ook dit kunnen wij prima behandelen met behulp van manuele therapie. Blijf niet zitten met klachten. Neem vrijblijvend contact met ons op of maak direct een afspraak!

Een afspraak maken? Neem contact met ons op en u kunt binnen 24 uur terecht.

Meer nieuws en updates