Fysiotherapie Van der Kaay in Leiden, Oegstgeest en Hoofddorp
Afspraak maken? Bel ons op 06 486 189 84
of WhatsApp naar 06-486 189 84

Subacromiaal Pijnsyndroom

Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar.

Wat is het subacromiaal pijnsyndroom (SAPS)?

Het Subacromiaal Pijnsyndroom (SAPS) is een verzamelnaam voor pijnklachten onder het schouderdak. Vroeger werd dit ook wel een impingement genoemd. SAPS klachten zijn veelvoorkomende oorzaak van schouderpijn bij volwassenen.
Tussen het schouderdak (het bot bovenop de schouder) en de kop van de bovenarm lopen spieren, pezen en slijmbeurzen en zit weinig ruimte. Wanneer een van deze structuren geïrriteerd raken ontstaat er wat zwelling waardoor de ruimte nog minder wordt. Dit kan vervolgens pijnklachten en een verminderde mobiliteit geven in de schouder.

Wat veroorzaakt het subacromiaal pijnsyndroom?

Het Subacromiaal pijnsyndroom kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

  • Veranderingen in de anatomie van de schouder, zoals het verkleinen van de ruimte tussen het acromion en de kop van de bovenarm.
  • Veranderingen in de biomechanica van de schouder, zoals een verminderde houding of zwakte van de spieren rond de schouder.
  • Overmatig gebruik of overbelasting van de schouder, bijvoorbeeld door herhaalde bewegingen of door een plotselinge toename van activiteit.
  • Trauma of letsel aan de schouder, zoals een val of een botbreuk.

 

Symptomen van het subacromiaal pijnsyndroom

Het Subacromiaal pijnsyndroom kan zich op verschillende manieren manifesteren. Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Pijn in de schouder die erger wordt bij het bewegen van de arm, vooral bij het tillen van de arm boven het hoofd.
  • Pijn aan de buitenzijde van de schouder die soms naar de bovenarm kan uitstralen.
  • Beperkte bewegingsvrijheid van de schouder, vooral bij zijwaartse en gedraaide bewegingen van de arm.
  • Moeite hebben met dagelijkse taken, zoals aan- of uitkleden of het kammen van het haar.

 

Behandeling van het subacromiaal pijnsyndroom

Fysiotherapie kan een effectieve behandeling zijn voor het Subacromiaal Pijnsyndroom. Bij Fysiotherapie Van der Kaay kunnen we u helpen de pijn te verminderen, de bewegingsvrijheid te verbeteren en de spieren rondom de schouder te versterken. Dit wordt bereikt door middel van specifieke oefeningen en mobilisaties voor de schouder en aangrenzende regio’s.

 

Mobilisaties en manuele therapie

Bij schouderklachten als SAPS is manuele therapie vaak in combinatie met gerichte oefentherapie effectief. Hierbij wordt de mobiliteit van de schouder en de aangrenzende gebieden op verschillende manieren gemobiliseerd.

Oefentherapie

Specifieke oefeningen worden gebruikt om de spieren rondom de schouder te versterken, de stabiliteit te verbeteren en de bewegingsvrijheid te vergroten. Deze oefeningen zijn gericht op het herstellen van de normale functie van de schouder en het verminderen van pijnklachten. De fysiotherapeut kan u adviseren en begeleiden bij het uitvoeren van deze oefeningen. Een voorbeeld van een oefening die gedaan kan worden is.

Externe rotatie oefening

Zit of sta rechtop en houd een elastische band vast met beide handen. Buig uw ellebogen in een hoek van 90 graden en draai langzaam uw onderarmen naar buiten terwijl u weerstand voelt van de band.

 

Maak een afspraak bij Fysiotherapie Van der Kaay

Heeft u last van het Subacromiaal Pijnsyndroom? Maak nu een afspraak bij Fysiotherapie Van der Kaay en laat onze deskundige fysiotherapeuten u begeleiden naar een klachtenvrije schouder. Neem vandaag nog contact met ons op en zet de eerste stap naar een snel herstel!

Nick van der Kaay

Auteur Nick van der Kaay

Nick van der Kaay, is een ervaren fysiotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van diverse aandoeningen en klachten, waaronder klachten aan de elleboog. Met een passie voor herstel en revalidatie streeft hij ernaar om patiënten te helpen hun mobiliteit en levenskwaliteit te verbeteren. Neem contact op met Fysio van der Kaay voor meer informatie over hoe fysiotherapie kan bijdragen aan uw herstel, of kom langs bij onze locatie in Leiden, Hoofddorp of Oegstgeest.

Een afspraak maken? Neem contact met ons op en u kunt binnen 24 uur terecht.