Fysiotherapie Van der Kaay in Leiden, Oegstgeest en Hoofddorp

Afspraak maken? Bel ons op 06 486 189 84

of WhatsApp naar 06-486 189 84

Rotator cuff ruptuur

Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar.

De rotator cuff, ook wel de rotatormanchet genoemd, verwijst naar de groep spieren en pezen die het schoudergewricht bewegen en stabiliteit bieden tijdens bewegingen. Helaas kan een trauma, val of degeneratie leiden tot een scheur in een van de spieren of pezen van de rotator cuff. Dit staat bekend als een rotator cuff ruptuur. We vertellen u graag wat meer over de symptomen van deze blessure, de behandeling en de rol van fysiotherapie bij het herstelproces. 

 

Wat is een Rotator cuff ruptuur?

Een rotator cuff ruptuur verwijst naar een scheur in een van de spieren of pezen van de rotator cuff rondom de schouder. Deze scheur kan optreden als gevolg van een acuut trauma, zoals een val op de uitgestrekte arm, of door degeneratie van het weefsel als gevolg van overbelasting of veroudering. De pezen van de rotator cuff kunnen beschadigd raken, waardoor bewegingen van de schouder pijnlijk en beperkt kunnen zijn. 

Symptomen van een Rotator cuff ruptuur

Een rotator cuff ruptuur kan verschillende symptomen veroorzaken, die vergelijkbaar kunnen zijn met andere schouderklachten. Veelvoorkomende symptomen zijn: 

  • Terugkerende pijn in de schouder, vooral bij activiteiten die de arm optillen, zoals het kammen van het haar of het tillen van voorwerpen. 
  • Pijn die het moeilijk maakt om op de aangedane zijde te slapen. 
  • Beperkte bewegingsvrijheid in de arm, vooral bij het zijwaarts of bovenhands bewegen. 
  • Spierzwakte in de schouder, waardoor dagelijkse taken zoals het optillen van voorwerpen moeilijk kunnen zijn. 

 

Behandeling van een rotator cuff ruptuur

De behandeling van een rotator cuff ruptuur schouder kan variëren, afhankelijk van de ernst van de blessure. In de meeste gevallen wordt er eerst gekozen voor een conservatieve behandeling. Hierbij wordt eerst (relatieve) rust gehouden en worden belastende activiteiten vermeden, daarna wordt de belasting langzaam opgebouwd. Fysiotherapie speelt een belangrijke rol bij het herstel van een rotator cuff ruptuur. Wanneer een conservatieve behandeling niet (genoeg) effect heeft, kan er gekozen worden voor een operatieve ingreep. Na een operatie speelt fysiotherapie ook een belangrijke rol om goed te kunnen herstellen.

 

Fysiotherapie bij een rotator cuff ruptuur

Bij Fysiotherapie Van der Kaay hebben we ervaring in het behandelen van rotator cuff rupturen. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten kunnen een behandelplan opstellen dat is afgestemd op uw specifieke situatie. De behandeling kan het volgende omvatten: 

Gerichte oefentherapie 

Specifieke oefeningen worden gebruikt om de spieren rondom de schouder te versterken, de stabiliteit te verbeteren en de bewegingsvrijheid te vergroten. Deze oefeningen zijn gericht op het herstellen van de normale functie van de schouder en het verminderen van pijnklachten. 

Mobilisatie en manuele therapie 

Onze fysiotherapeuten kunnen mobilisatietechnieken en manuele therapie toepassen om de mobiliteit van de schouder en omliggende gebieden te verbeteren. De behandeling kan verder helpen bij het verminderen van pijn en het herstellen van de normale bewegingsvrijheid. 

Advies en begeleiding 

Wij bieden ook advies en begeleiding met betrekking tot het voorkomen van overbelasting van de schouder. Daarnaast ondersteunen we het veilig en doelmatig uitvoeren van activiteiten. Dit helpt bij het voorkomen van verdere blessures en bevordert het herstelproces. 

 

Maak vandaag nog een afspraak!

Heeft u last van een rotator cuff ruptuur? Aarzel niet en maak vandaag nog een afspraak bij Fysiotherapie Van der Kaay. Onze deskundige fysiotherapeuten staan klaar om u te begeleiden en te ondersteunen bij het herstel van uw schouderfunctie en het verminderen van pijnklachten.

Nick van der Kaay

Auteur Nick van der Kaay

Nick van der Kaay, is een ervaren fysiotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van diverse aandoeningen en klachten, waaronder klachten aan de elleboog. Met een passie voor herstel en revalidatie streeft hij ernaar om patiënten te helpen hun mobiliteit en levenskwaliteit te verbeteren. Neem contact op met Fysio van der Kaay voor meer informatie over hoe fysiotherapie kan bijdragen aan uw herstel, of kom langs bij onze locatie in Leiden, Hoofddorp of Oegstgeest.

Een afspraak maken? Neem contact met ons op en u kunt binnen 24 uur terecht.