Fysiotherapie Van der Kaay in Leiden, Oegstgeest en Hoofddorp

Afspraak maken? Bel ons op 06 486 189 84

of WhatsApp naar 06-486 189 84

Rugklachten

Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar.

Heeft u last van aanhoudende (lage) rugpijn? Merkt u dat eenvoudige dagelijkse handelingen, zoals bukken, iets optillen of opstaan uit een stoel, steeds moeilijker worden? Lage rugpijn treft mensen van alle leeftijdsgroepen, maar komt het meest voor bij mensen tussen de 40 en 80 jaar. Maar liefst 50-80% van de volwassenen ervaart een of meerdere keren in hun leven lage rugpijn. Bij lage rugklachten kunnen verschillende factoren het herstel beïnvloeden, waaronder biologische, psychologische en sociale factoren. Afhankelijk van deze factoren kunnen rugklachten in drie profielen worden ingedeeld:

 

Profiel 1: Laag risico op aanhoudende lage rugklachten.

Hierbij zijn geen herstel belemmerende factoren aanwezig welke voor een vertraagd herstel zorgen. De klachten zouden in een aantal behandelingen weg moeten gaan. Hierbij kan met een oefenprogramma, gerichte adviezen en handelingen gezorgd worden dat de klachten verdwijnen en hopelijk niet (snel) terugkomen.

Profiel 2: Middelmatig risico op aanhoudende lage rugklachten.

Hierbij zijn enkele niet dominante herstel belemmerende factoren aanwezig welke voor vertraagd herstel zorgen. Belangrijk is om deze factoren (bijv. negatieve stress en mogelijk onterechte zorgen over de rug) in kaart te brengen en proberen te verhelpen. Daarnaast kan ook hier gebruik worden gemaakt van manuele technieken, specifieke oefenprogramma`s, adviezen en educatie voor het verhelpen en voorkomen van lage rugklachten.

Profiel 3: Hoog risico op aanhoudende lage rugklachten.

Hierbij zijn er herstel belemmerende factoren dominant aanwezig (bijv. bewegingsangst of negatieve verwachtingen over het herstel). Deze factoren kunnen in kaart gebracht worden waarop gerichte pijneducatie, taakgerichte handelingen en een persoonlijk activiteitenplan opgesteld kan worden om de klachten te verhelpen/verminderen en te voorkomen.

Oorzaken van rugklachten

De oorzaken van rugklachten kunnen divers zijn. Ze kunnen ontstaan door een mechanische factoren als, verkeerde houding, overbelasting, een verkeerde tiltechniek, zwaar lichamelijk werk, langdurig zitten, maar ook door een rughernia. Een rughernia ontstaat wanneer een tussenwervelschijf uitstulpt en op een zenuw drukt, wat pijnklachten in de rug en eventueel uitstraling naar de benen kan veroorzaken. Ook aanhoudende negatieve stress en andere contextuele factoren als slecht slapen, emoties en overtuigen en gedachtes kunnen rugklachten versterken en in stand houden.

 

Behandeling bij rugklachten

Fysiotherapie kan een effectieve behandeling zijn voor rugklachten. Bij Fysiotherapie Van der Kaay zijn we gespecialiseerd in het behandelen van rugpijn. Onze aanpak richt zich op het verminderen van pijn, het verbeteren van de bewegingsvrijheid en het versterken van de spieren rondom de rug. We kijken naar de specifieke oorzaken en factoren die het herstel belemmeren en stellen een gepersonaliseerd behandelplan op.

 

Wat kan je zelf doen bij rugklachten

Naast de behandeling door een fysiotherapeut, zijn er ook dingen die je zelf kunt doen om rugklachten te verminderen en te voorkomen. Het is belangrijk om voldoende te blijven bewegen, maar wel binnen je eigen mogelijkheden en grenzen. Daarnaast kunnen specifieke oefeningen en stretching helpen om de rugspieren te versterken en de flexibiliteit te vergroten. Het is ook aan te raden om aandacht te besteden aan een goede houding, zowel tijdens het zitten als tijdens het tillen van voorwerpen.

 

Veelvoorkomende rugklachten en rughernia

Bij Fysiotherapie Van der Kaay behandelen we veelvoorkomende rugklachten, waaronder lage rugpijn, spit, ischias en rughernia. Een rughernia kan intense rugpijn veroorzaken, evenals uitstralende pijn, tintelingen of gevoelloosheid in de benen. Onze fysiotherapeuten zijn ervaren in het diagnosticeren en behandelen van rughernia’s, waarbij we ons richten op het verminderen van de druk op de zenuw en het verlichten van de pijnklachten.

 

Maak een afspraak bij Fysiotherapie Van der Kaay

Heb je last van aanhoudende lage rugpijn? Aarzel niet en maak nu een afspraak bij Fysiotherapie Van der Kaay. Onze deskundige fysiotherapeuten staan klaar om je te helpen bij het verminderen van rugklachten en het herstellen van je mobiliteit. Neem vandaag nog contact met ons op en zet de eerste stap naar een pijnvrij leven!

Picture of Auteur Nick van der Kaay

Auteur Nick van der Kaay

Nick van der Kaay, is een ervaren fysiotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van diverse aandoeningen en klachten, waaronder klachten aan de elleboog. Met een passie voor herstel en revalidatie streeft hij ernaar om patiënten te helpen hun mobiliteit en levenskwaliteit te verbeteren. Neem contact op met Fysio van der Kaay voor meer informatie over hoe fysiotherapie kan bijdragen aan uw herstel, of kom langs bij onze locatie in Leiden, Hoofddorp of Oegstgeest.

Een afspraak maken? Neem contact met ons op en u kunt binnen 24 uur terecht.