Fysiotherapie Van der Kaay in Leiden, Oegstgeest en Hoofddorp

Afspraak maken? Bel ons op 06 486 189 84

of WhatsApp naar 06-486 189 84

Dry Needling

Wij geloven in samenwerking.

Fysiotherapie Leiden - Dry Needling

Dry needling is een effectieve therapie die steeds populairder wordt in de wereld van de fysiotherapie. Het is een behandeling die gericht is op het verlichten van pijn en spierstijfheid door middel van het inbrengen van een dunne naald in een specifiek triggerpoint van de spier. In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over dry needling therapie, inclusief wat het is, hoe het werkt en voor wie het geschikt is.

Wat is Dry Needling?

Dry needling is een behandeling die gericht is op het verlichten van spierpijn en spierstijfheid. Hierbij wordt gebruik gemaakt van dunne naalden die in specifieke triggerpoints van de spieren worden ingebracht. Deze triggerpoints zijn harde verdikkingen in de spieren die uitstralende pijn kunnen veroorzaken en de mobiliteit kunnen beperken. Door het inbrengen van de naald in het triggerpoint wordt de spier gestimuleerd om te ontspannen, waardoor de pijn en stijfheid verminderen.

Hoe werkt Dry Needling therapie?

Dry needling werkt door middel van het stimuleren van het triggerpoint in de spier. Door het inbrengen van de naald wordt er een reflexreactie opgewekt in de spier, waardoor deze ontspant. Hierdoor wordt de bloedtoevoer naar de spier gestimuleerd en worden afvalstoffen afgevoerd. Dit zorgt voor verlichting van de pijn en verbetering van de mobiliteit.

Voordelen van Dry Needling

Dry needling kan een effectieve behandeling zijn voor verschillende soorten pijnklachten en spierproblemen. Het kan onder andere gebruikt worden bij nek-, rug-, schouder-, heup-, knie- en enkelklachten.

Daarnaast heeft dry needling vaak snel effect. Na de behandeling kan er wel een lichte spierpijn ontstaan, maar deze verdwijnt meestal binnen 24 tot 48 uur.

Voor wie is Dry Needling therapie geschikt?

Dry needling therapie is geschikt voor mensen die last hebben van spierpijn, spierstijfheid, bewegingsbeperkingen en andere klachten die gerelateerd zijn aan triggerpoints in de spieren. Het kan bijvoorbeeld worden toegepast bij mensen met rug-, nek-, schouder-, knie- en heupklachten. Ook kan dry needling een effectieve behandeling zijn bij zenuwpijn, zoals bijvoorbeeld bij een hernia.

Trigger Point Dry Needling

Trigger Point Dry Needling is een specifieke vorm van dry needling die gericht is op het behandelen van triggerpoints in de spieren. Bij deze behandeling wordt de naald ingebracht in het triggerpoint, waardoor de spier reflexmatig ontspant en de doorbloeding verbetert. Trigger Point Dry Needling kan een effectieve behandeling zijn bij verschillende soorten spierklachten, zoals chronische pijn.

Wat is een ’triggerpoint’?

Een triggerpoint is een verkrampt/verhard plekje in een spier dat naast lokale drukpijn ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt. Wanneer er sprake is van (uitstralende) pijn en drukpijn (met uitstraling) spreken we van een actieve triggerpoint. Wanneer er alleen sprake is van drukpijn met mogelijke uitstraling spreken we van latente triggerpoints.

Triggerpoints kunnen de volgende klachten geven:

  • Pijn en stijfheid lokaal in de spier en ook pijn ‘op afstand’.
  • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten.
  • Verminderde kracht in de betrokken spier(en).
  • Pijn-ontwijkend gedrag: U gaat ‘anders’ bewegen.

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

  • Acuut; bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of een ongeval.
  • Langzaam; bijvoorbeeld door een langdurig verkeerde houding.
  • Langdurige overbelasting van bijvoorbeeld arm schouder en/of nek zoals bij gebruik van de computer.
  • Overbelasting en/of blessures bij sporters.
  • Langdurige afwezigheid van beweging bijvoorbeeld door gips of een sling.

Dry Needling bij Fysiotherapie Van der Kaay

Bij Fysio van der Kaay hebben we meerdere gespecialiseerde fysiotherapeuten die zijn opgeleid in het uitvoeren van dry needling therapie. Onze fysiotherapeuten gebruiken de meest geavanceerde technieken en instrumenten om de behandeling zo effectief en comfortabel mogelijk te maken. Bovendien werken wij bij Fysio van der Kaay altijd op maat gemaakte behandelplannen uit voor onze patiënten, om ervoor te zorgen dat de behandeling volledig aansluit bij de individuele behoeften en wensen van elke patiënt.

Nick van der Kaay

Auteur Nick van der Kaay

Nick van der Kaay, is een ervaren fysiotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van diverse aandoeningen en klachten, waaronder klachten aan de elleboog. Met een passie voor herstel en revalidatie streeft hij ernaar om patiënten te helpen hun mobiliteit en levenskwaliteit te verbeteren. Neem contact op met Fysio van der Kaay voor meer informatie over hoe fysiotherapie kan bijdragen aan uw herstel, of kom langs bij onze locatie in Leiden, Hoofddorp of Oegstgeest.