Fysiotherapie Van der Kaay in Leiden, Oegstgeest en Hoofddorp

Afspraak maken? Bel ons op 06 486 189 84

of WhatsApp naar 06-486 189 84

Piriformis syndroom

Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar.

Heeft u last van ongemak in de bilregio dat verergert bij langdurig zitten, met uitstralende pijn naar het bovenbeen? Het piriformis syndroom zou de boosdoener kunnen zijn.

 

Symptomen van het piriformis syndroom

Het piriformis syndroom ontstaat wanneer de grote zenuw die vanuit de onderrug naar de tenen loopt, geïrriteerd raakt. Deze zenuw, bekend als de ischiadicus, loopt door de bil, tussen verschillende spieren door, waaronder de piriformis. Een verkorte of gespannen piriformis kan de zenuw irriteren, wat tot diverse klachten kan leiden, waaronder:

  • Pijn in de bil 
  • Toename van klachten bij zitten 
  • Uitstralende pijn aan de achterkant van het bovenbeen 
  • Drukpijn midden op de bil 
  • Klachten die verergeren bij lopen of rennen

Normaal gesproken is er geen sprake van rugpijn en beperkt het syndroom zich vaak tot één zijde.

Duur van het piriformis syndroom

De tijdsduur van het piriformis syndroom varieert sterk van persoon tot persoon. Het is een individuele ervaring waarbij sommigen snel verlichting vinden, terwijl anderen langdurig met de klachten te maken hebben. De duur van het syndroom wordt beïnvloed door factoren zoals de ernst van de irritatie van de zenuw, de effectiviteit van de behandeling en hoe goed iemand reageert op therapieën. Een nauwkeurige inschatting van de duur kan het best worden verkregen na een
grondige diagnose en overleg met een gekwalificeerde fysiotherapeut of zorgprofessional.

 

De diagnose 

Het vaststellen van het piriformis syndroom vereist een grondig onderzoek om andere mogelijke aandoeningen uit te sluiten. De diagnose wordt voornamelijk gesteld op basis van het patiëntenverhaal en fysieke tests om de kenmerkende klachten op te wekken. Bovendien wordt gekeken naar mogelijke oorzaken van het probleem, wat als leidraad dient voor de behandeling. 

 

Behandelingsopties bij piriformis syndroom 

De behandeling van het piriformis syndroom omvat ontspanning van de piriformis-spier, waarbij technieken zoals zenuwtechnieken, dry needling, rekoefeningen en mobilisaties kunnen worden toegepast. Spierversterkende oefeningen spelen ook een cruciale rol om de balans tussen de bilspieren te herstellen en terugkerende klachten te voorkomen. 

Specifieke zenuwtechnieken kunnen de gevoeligheid van de spier en zenuw verminderen en zelfs elimineren. 

 

Wat kan Fysiotherapie Van der Kaay voor u betekenen? 

Bij Fysiotherapie Van der Kaay bieden we na een gedegen onderzoek een op maat gemaakt behandelplan. Onze aanpak omvat niet alleen traditionele methoden maar maakt ook gebruik van geavanceerde technieken, zoals wetenschappelijk onderbouwde benaderingen en vernieuwende behandelmethoden. 

Voor professionele en effectieve zorg bij het piriformis syndroom staan we paraat. Neem vandaag nog contact met ons op voor een persoonlijk consult en een behandelplan dat op uw behoeften is afgestemd.

Nick van der Kaay

Auteur Nick van der Kaay

Nick van der Kaay, is een ervaren fysiotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van diverse aandoeningen en klachten, waaronder klachten aan de elleboog. Met een passie voor herstel en revalidatie streeft hij ernaar om patiënten te helpen hun mobiliteit en levenskwaliteit te verbeteren. Neem contact op met Fysio van der Kaay voor meer informatie over hoe fysiotherapie kan bijdragen aan uw herstel, of kom langs bij onze locatie in Leiden, Hoofddorp of Oegstgeest.

Een afspraak maken? Neem contact met ons op en u kunt binnen 24 uur terecht.