Fysiotherapie Van der Kaay in Leiden, Oegstgeest en Hoofddorp

Afspraak maken? Bel ons op 06 486 189 84

of WhatsApp naar 06-486 189 84

Radiculopathie (rughernia)

Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar.

Rughernia

Lumbaal radiculair syndroom

Dit is een overkoepelende term voor klachten waarbij er sprake is van zenuwpijn die uitstraalt van de rug naar de benen. Dit kan ontstaan als gevolg van een compressie of irritatie van de zenuwwortel die uit de lumbale wervelkolom komt.

De compressie kan variëren van een hernia, vernauwing van het wervelkanaal, verglijding van de ruggenwervel tot degeneratieve veranderingen in de wervelkolom.

De symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Lage rugpijn met uitstraling naar een of beide benen. Vaak staat de pijn in de benen op de voorgrond.
  • Uitstralende pijn welke scherp of dof kan zijn en kan verspreiden tot in de voet of tenen.
  • Tintelingen: mensen kunnen tintelingen of een brandend gevoel in de benen ervaren.
  • Gevoelloosheid in het been
  • Vermindering van kracht in het been wat het moeilijker maakt om bijvoorbeeld te lopen of traplopen

 

Fysiotherapie kan een effectieve behandeling zijn voor radiculaire klachten. Eerst zal in het onderzoek onderzocht worden wat er precies de achterliggende oorzaak is van de uitstraling. Vervolgens kan er, afhankelijk wat de oorzaak is, met de therapie gestart worden. Denk hierbij aan oefeningen voor flexibiliteit en spierkracht/controle, manuele therapie voor het verlichten van de pijn en het verbeteren van de mobiliteit en adviezen voor in het dagelijkse leven wat wel en niet goed is om te doen.

Daarnaast zijn er onderzoeken die de effectiviteit aantonen van zenuwtechnieken. We maken binnen onze praktijk veelvuldig gebruik van deze effectieve behandelmethode. De klachten kunnen dan mogelijk in combinatie met andere behandeltechnieken en eventueel medicatie spoedig verminderen en opgeheven worden.

 

We zijn als praktijk specialist in zenuwklachten. We geven hier zelfs nationaal en internationaal scholing en lezing over!

Komen deze symptomen overeen met uw klachten? Neem dan snel contact op zodat wij u kunnen helpen om van de klachten af te komen!

Nick van der Kaay

Auteur Nick van der Kaay

Nick van der Kaay, is een ervaren fysiotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van diverse aandoeningen en klachten, waaronder klachten aan de elleboog. Met een passie voor herstel en revalidatie streeft hij ernaar om patiënten te helpen hun mobiliteit en levenskwaliteit te verbeteren. Neem contact op met Fysio van der Kaay voor meer informatie over hoe fysiotherapie kan bijdragen aan uw herstel, of kom langs bij onze locatie in Leiden, Hoofddorp of Oegstgeest.

Een afspraak maken? Neem contact met ons op en u kunt binnen 24 uur terecht.