Fysiotherapie Van der Kaay in Leiden, Oegstgeest en Hoofddorp

Afspraak maken? Bel ons op 06 486 189 84

of WhatsApp naar 06-486 189 84

Handtherapie

Wij geloven in samenwerking.

Fysiotherapie Leiden - Samenwerkingen

De hand is een zeer belangrijk gereedschap van ons lichaam. We gebruiken de handen bijna continu voor heel veel verschillende activiteiten en handelingen. Helaas kunnen er allerlei blessures aan de hand ontstaan die soms een lange tijd kunnen duren voordat deze weg zijn. De hand is namelijk een complex gebied met een ingewikkelde anatomie. Om ervoor te zorgen dat u zo snel en goed mogelijk herstelt, hebben we gelukkig handfysiotherapeuten.

Wat doet een handtherapeut?

Handfysiotherapie verwijst naar fysiotherapie die specifiek gericht is op de behandeling van aandoeningen en letsels die betrekking hebben op de handen en polsen.
Handtherapeuten zijn gespecialiseerd in het beoordelen, diagnosticeren en behandelen van problemen aan de hand, pols en/of (onder)arm, met als doel het herstel van functie, het verminderen van pijn en het verbeteren van de algehele mobiliteit. Door een gerichte aanpak en specifieke kennis krijgt u de best mogelijke behandeling en begeleiding. U kunt daardoor sneller weer functioneren, werken, uw hobby uitvoeren en sporten.

 

Welke aandoeningen behandeld een handtherapeut

Een handtherapeut kan verschillende aandoeningen behandelen. Dit zijn enkele voorbeelden van klachten die een handtherapeut kan behandelen: 

 • Carpaal tunnel syndroom: een aandoening waarbij er te veel druk op de mediane zenuw in de pols komt te staan. Dit leidt tot symptomen zoals pijn, tintelingen en gevoelloosheid in de hand en de vingers.
 • Triggerfinger (tendovaginitis stenosans): een ontsteking of irritatie van de pees in de vinger, waardoor de vinger vast kan gaan zitten of gaat knakken.
 • Duimbasis klachten: Denk hierbij aan artrose van het duimbasisgewricht of instabiliteitsklachten van het gewricht.
 • Reumatoïde artritis: een ontstekingsaandoening die de gewrichten aantast, waaronder de handen en de polsen. 
 • Letsels aan pezen en ligamenten: dit kan variëren van peesontstekingen tot ligament blessures, vaak als gevolg van overbelasting of trauma.
 • fracturen en dislocaties: botbreuken en ontwrichtingen van de hand of pols die fysiotherapeutische interventie vereisen voor herstel. 
 • postoperatieve revalidatie: handfysiotherapeuten kunnen betrokken zijn bij het revalidatieproces na chirurgische ingrepen aan de handen en polsen.

 

Waar bestaat een handtherapie behandeling uit?

De behandeling van de handtherapeut zijn vaak gericht op het behandelen van de spieren, pezen, gewrichten of zenuwen. Afhankelijk van de aard en klachten van de aandoeningen kan een handtherapeut verschillende behandelingen uitvoeren.  Een behandeling kan er als volgt uitzien:

 • wondbehandeling;
 • littekenmassage;
 • bestrijding van zwelling;
 • oefentherapie;
 • spalk- en/of bracetherapie;
 • advies over ondersteunende hulpmiddelen;
 • analyse van de werkplek;
 • advies om klachten te voorkomen.

Het behandeltraject bij een handtherapeut kan soms lang duren. Dit is natuurlijk erg afhankelijk van de ernst en de aard van de klachten aan uw hand.

Heeft u klachten aan uw hand of pols en wilt u hier graag meer informatie over of een behandeling inplannen bij onze hand specialist? Neen dan contact met ons op. 

Nick van der Kaay

Auteur Nick van der Kaay

Nick van der Kaay, is een ervaren fysiotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van diverse aandoeningen en klachten, waaronder klachten aan de elleboog. Met een passie voor herstel en revalidatie streeft hij ernaar om patiënten te helpen hun mobiliteit en levenskwaliteit te verbeteren. Neem contact op met Fysio van der Kaay voor meer informatie over hoe fysiotherapie kan bijdragen aan uw herstel, of kom langs bij onze locatie in Leiden, Hoofddorp of Oegstgeest.