Fysiotherapie Van der Kaay in Leiden, Oegstgeest en Hoofddorp

Afspraak maken? Bel ons op 06 486 189 84

of WhatsApp naar 06-486 189 84

Radiculopathie (nekhernia)

Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar.

Wat is een cervicaal radiculair syndroom ?

Dit is een overkoepelende term voor klachten waarbij er sprake is van zenuwpijn die uitstraalt van de nek naar de arm(en). Bij een cervicaal radiculair syndroom raakt een zenuwwortel geïrriteerd of bekneld op de plek waar deze uit de wervels treed. Hierdoor kan de zenuw signalen minder goed doorgeven. Omdat de zenuwen in de nek naar de armen gaan wordt er altijd naast nekpijn vooral ook pijn in de armen gevoeld. Dit kan ook gepaard gaan met gevoelsverlies of krachtverlies. Een cervicaal radiculair syndroom kan ontstaan als gevolg van een compressie of irritatie van de zenuwwortel die uit de nek komt. De compressie kan variëren van een hernia, vernauwing van het wervelkanaal, verglijding van de ruggenwervel tot degeneratieve veranderingen in de wervelkolom. In de meeste gevallen is er sprake van een zogenoemde nekhernia.Wat is radiculopathie?

Wat is een nekhernia?

Een nekhernia, ook wel cervicale hernia genoemd, is een aandoening waarbij er een uitstulping of breuk van een tussenwervelschijf in de nek optreedt. Deze tussenwervelschijven fungeren als kussens tussen de wervels en bieden schokdemping. Wanneer een deel van de tussenwervelschijf uitsteekt en druk uitoefent op de omliggende zenuwen, kan dit verschillende klachten veroorzaken.

 

Klachten en symptomen van een radiculopathie en nekhernia

Een nekhernia kan een scala aan symptomen veroorzaken, waaronder:

 • Nekpijn: vaak begint een nekhernia met pijn in de nek die kan uitstralen naar de schouders en armen.
 • Uitstralende pijn: de pijn kan uitstralen naar de arm, elleboog en zelfs de hand. Dit wordt ook wel radiculaire pijn genoemd.
 • Tintelingen en gevoelloosheid: gevoelens van tintelingen, gevoelloosheid of een prikkelend gevoel in de arm en hand.
 • Verminderde kracht: door druk op de zenuwen kan er sprake zijn van verminderde kracht in de arm en hand.

 

Oorzaken van een nekhernia

 • Een nekhernia kan verschillende oorzaken hebben, zoals:
 • Degeneratie: Slijtage van de tussenwervelschijven door veroudering kan bijdragen aan het ontstaan van een nekhernia.
 • Hernia: Een uitstulping van de tussenwervelschijf kan druk uitoefenen op de omliggende zenuwen.
 • Langdurige belasting: Langdurige activiteiten of houdingen die de nek belasten, kunnen bijdragen aan het ontstaan van een nekhernia.

 

Behandeling van een nekhernia

In veel gevallen kan een nekhernia vanzelf genezen met voldoende rust en het vermijden van belastende activiteiten. Echter, als de symptomen aanhouden of ernstig zijn, kan medische behandeling nodig zijn. De behandeling kan bestaan uit:

 • Fysiotherapie: Fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van pijn, het versterken van de rugspieren en het bevorderen van flexibiliteit.
 • Pijnmedicatie: In sommige gevallen kunnen pijnstillers of ontstekingsremmers worden voorgeschreven om de pijn te verlichten.
 • Chirurgie: In zeldzame gevallen, wanneer andere behandelingen niet effectief zijn, kan een operatie worden overwogen om de hernia te verwijderen en de druk op de zenuwwortels te verlichten.

 

Fysiotherapie Van der Kaay helpt u bij uw nekhernia

Bij Fysiotherapie Van der Kaay begrijpen we de impact van nekhernia klachten op uw dagelijks leven. Ons gespecialiseerde team biedt op maat gemaakte behandelingen en begeleiding om uw nekhernia symptomen te verminderen. Na een grondige evaluatie van uw situatie zullen we een behandelplan opstellen dat gericht is op uw herstel. Neem vandaag nog contact met ons op voor persoonlijk advies en een aangepast behandelplan.

Picture of Auteur Nick van der Kaay

Auteur Nick van der Kaay

Nick van der Kaay, is een ervaren fysiotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van diverse aandoeningen en klachten, waaronder klachten aan de elleboog. Met een passie voor herstel en revalidatie streeft hij ernaar om patiënten te helpen hun mobiliteit en levenskwaliteit te verbeteren. Neem contact op met Fysio van der Kaay voor meer informatie over hoe fysiotherapie kan bijdragen aan uw herstel, of kom langs bij onze locatie in Leiden, Hoofddorp of Oegstgeest.

Een afspraak maken? Neem contact met ons op en u kunt binnen 24 uur terecht.