of WhatsApp naar 06-486 189 84
Onze fysiotherapeuten staan voor je klaar.
Fysiotherapie Van der Kaay is een persoonlijke, innovatieve praktijk waar u als patiënt altijd centraal staat. Wij zijn gespecialiseerd in fysiotherapie, sportfysiotherapie,
manuele therapie, dry needling en revalidatie.
Heb je last van een pijnlijke nek? Merk je dat het omkijken niet zo makkelijk gaat of heb je klachten bij het omhoog kijken of bij het langdurig zitten? Je bent niet de enige! Wereldwijd staan nekklachten namelijk op de derde plek van meest voorkomende klachten in het spier- skeletstelsel. Daarnaast is het de tweede meest voorkomende klacht binnen de fysiotherapiepraktijk.
Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) heeft nekpijn in vier verschillende profielen onderverdeeld:
Nekpijn en bijbehorende aandoeningen zonder tekenen of symptomen die kunnen wijzen op grote structurele pathologie (aandoeningen) en die niet of nauwelijks invloed heeft op activiteiten in het dagelijks leven.
Nekpijn zonder tekenen of symptomen die kunnen wijzen op grote structurele pathologie, maar die wel een forse invloed heeft op activiteiten in het dagelijks leven.
Nekpijn zonder tekenen en symptomen die kunnen wijzen op grote structurele pathologie, waarbij wel neurologische symptomen aanwezig zijn, zoals verminderde peesreflexen, spierzwakte of sensibiliteitsstoornissen (gevoelsverlies) in de bovenste extremiteit.
Nekpijn met tekenen of symptomen die kunnen wijzen op ernstige pathologie. Ernstige structurele pathologie omvat (maar is niet beperkt tot): fracturen, vertebrale (wervel) dislocaties, schade aan het ruggenmerg, infecties, tumoren of systemische ziekten waaronder gewrichtsontstekingen.
Specifieke nekpijn is het gevolg van een pathologie die op een valide en betrouwbare wijze aangetoond kan worden, zoals een hernia, een kanaalstenose, een fractuur, dislocatie, een ontsteking, systemische ziekte en tumoren (kanker). De term ’specifiek’ zegt echter niets over het beloop van de nekpijn. Zo kan nekpijn als gevolg van een hernia of kanaalstenose een mild of ander beloop hebben.
Aspecifieke nekklachten hebben over het algemeen een onbekende oorzaak. Hieronder volgt een opsomming van aandoeningen die mogelijke oorzaken zijn van de klachten.
Motor control impairment betekent dat er sprake is van een verminderde controle van de nek. In en rond de nek zitten veel spieren die het mogelijk maken om de nek te bewegen. Deze spieren moeten er ook voor zorgen dat wanneer u beweegt dit gecontroleerd gaat en dat de beweging soepel verloopt. Wanneer de spieren die voor deze controle zorgen verminderd zijn in functie spreken we van een motor control impairment. Hierdoor kunt u nekpijn ervaren welke zich kenmerkt in moeite om het hoofd omhoog te houden, moeite met statische houdingen, zelf de nek te willen kraken, klikkende of knarsende geluiden, stijf gevoel in de spieren of een vermoeid gevoel in de nek aan het einde van de dag.
Dit betekent dat de klachten worden veroorzaakt door de gewrichten of het kapsel dat eromheen ligt. De nek bestaat uit zeven nekwervels welke bovenop elkaar liggen. Facetgewrichten zijn kleine gewrichten welke de nekwervels met elkaar verbinden. Elke verbinding tussen de wervels heeft twee facetgewrichten (één links en één rechts van de wervelkolom). Om deze gewrichten zit gewrichtskapsel welke de wervels op hun plek houden. Bij een artrogene dysfunctie is het mogelijk bij het bewegen de wervels minder goed in- of uit elkaar glijden wat teveel druk of rek geeft op de gewrichten of het kapsel. Dit kan vervolgens klachten geven bij verschillende bewegingen van de nek.
Een andere oorzaak van nekpijn kan een myogene oorzaak, ofwel spier gerelateerde oorzaak zijn. Hierbij zorgt een gespannen spier voor een bewegingsbeperking of pijn. Dit gebeurt vaak na een overbelasting, bijvoorbeeld de hele dag het plafond schilderen. Ook kunnen deze klachten ontstaan bij langdurige statische houdingen waarin weinig tot niet bewogen wordt. Hierdoor wordt de spier stijver en kan u klachten ervaren.
Een andere oorzaak van nekpijn kan een myogene oorzaak, ofwel spier gerelateerde oorzaak zijn. Hierbij zorgt een gespannen spier voor een bewegingsbeperking of pijn. Dit gebeurt vaak na een overbelasting, bijvoorbeeld de hele dag het plafond schilderen. Ook kunnen deze klachten ontstaan bij langdurige statische houdingen waarin weinig tot niet bewogen wordt. Hierdoor wordt de spier stijver en kan u klachten ervaren.
Bij een whiplash of trauma gerelateerde nekpijn krijg je plotseling veel kracht op je nek; denk hierbij aan een auto aanrijding van achteren. Hierbij gaat je hoofd snel naar voren en naar achteren. Er hoeft bij een whiplash niet altijd sprake te zijn van letsel aan het spier-skeletstelsel. Toch kunnen mensen er erg lang last van hebben. Er zijn verschillende klachten en symptomen welke soms direct, maar soms ook juist later voorkomen namelijk: nekpijn, verminderde beweeglijkheid van de nek, hoofdpijn, pijn in de schouder/arm, vermoeidheid en angst.
De therapeut onderzoekt eerst wat de mogelijke oorzaken/factoren zijn die een rol kunnen spelen bij de klacht(en). Dit kan via gerichte vragen omtrent alles wat mee kan spelen bij de klachten.
Daarnaast kunnen specifieke beweeganalyses gemaakt worden. Hier zijn we binnen Fysiotherapie van der Kaay in de regio Leiden en omgeving bekend om. We kunnen met de nieuwe technieken en inzichten een goed beeld krijgen in de nekregio.
Vervolgens zal er een persoonlijk (behandel)plan opgesteld worden. We monitoren en evalueren de vooruitgang voortdurend en kunnen u zo goed mogelijk begeleiden naar uw hulpvraag, bv weer klachtenvrij de nek kunnen draaien, fysiek of beeldscherm werken of een uur intensief sporten.
Elleboogklachten kunnen lang aanhouden. 80% van de mensen is na een half jaar van de klachten af maar soms kan het langer dan een jaar duren.
Knieën zijn van groot belang voor het bewegend functioneren. De knie bestaat uit 3 botdelen ( knieschijf (patella), bovenbeen (femur), onderbeen (tibia)), meerdere spieren en verschillende kniebanden.
Traumatisch letsel van de enkel komt vaak voor in Nederland. Ongeveer 600.000 mensen lopen trauma op per jaar waarbij meer dan de helft ontstaat tijdens het sporten.
Heup-knie artrose is een veel voorkomende aandoening in Nederland. Alleen al in Nederland zijn er meer dan 930.000 mensen met heup en/of knie artrose.
Heb je last van je rug en merk je dat je niet zo makkelijk meer kan bukken, iets optillen of kan opstaan uit een stoel?
Heb je last van een pijnlijke nek? Merk je dat het omkijken niet zo makkelijk gaat of heb je klachten bij het omhoog kijken of bij het langdurig zitten? Je bent niet de enige!
Wist je dat schouderklachten op de derde plaats van meest voorkomende klachten bij de fysiotherapeut staan? Je bent dus niet de enige!