Fysiotherapie Van der Kaay in Leiden, Oegstgeest en Hoofddorp

Afspraak maken? Bel ons op 06 486 189 84

of WhatsApp naar 06-486 189 84

Enkelverzwikking

Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar.

Letsel aan de enkel

Traumatisch letsel van de enkel komt vaak voor in Nederland. Ongeveer 600.000 mensen lopen trauma op per jaar waarbij meer dan de helft ontstaat tijdens het sporten. Meeste is er sprake van een verrekking of ruptuur van een enkelband na het trauma. Ook kan er sprake zijn van een fractuur. De fysiotherapeut zal hierop bij de eerste behandeling controleren. Mocht er sprake zijn van een fractuur dan zal de fysiotherapeut u terug sturen naar de huisarts. Bij licht trauma of ruptuur van enkelband kan er door de fysiotherapeut behandeld worden. In dit artikel worden de verschillende fases van het herstel besproken.

Fase 1

Na uw letsel van de enkel start direct een fase van ontsteking. Hierbij is er pijn in rust, zwelling van de enkel en kan er een blauwe plek zichtbaar worden. In deze periode is het belangrijk rust te nemen en de voet hoog te leggen. Zo nodig mag er 3x per dag gekoeld worden voor 15 tot 20 minuten. Probeer de voet en tenen binnen de pijngrens te bewegen. Die zorgt er voor dat de zwelling wat minder kan worden.

Fase 2

Na 4 tot 10 dagen begint de zwelling af te nemen. Er mag ook meer belast worden. Het is hierbij belangrijk dat de zwelling niet verergerd wordt tijdens het bewegen maar er mag wel meer belast worden dat in de eerste fase. Eventueel kan er door de fysiotherapeut tape worden aangelegd om de stabiliteit van de enkel te versterken. Tijdens het oefenen van de enkel zal er vooral worden gelet op coördinatie, stabiliteit en het verbeteren van het looppatroon.

Fase 3

Het kan zijn dat er nog steeds een blauwe plek aanwezig is rondom de enkel. Wel is het mogelijk om weer volledig af te wikkelen met de voet. De oefentherapie zal verzwaard worden om de coördinatie en het evenwicht meer uit te dagen. Mocht zware lichamelijke belasting worden gevraagd buiten de therapie is het belangrijk om de enkel van een brace of tape te voorzien.

Fase 4

Na 3 tot 6 weken zullen de restanten van de blauwe plek ook verdwenen zijn. De enkel heeft hierbij weer de volledige mobiliteit bereikt. Samen met de therapeut wordt er een oefenschema gemaakt met als einddoel het sporten en werk weer op te pakken op het niveau van voor het trauma. Het is hierbij belangrijk dat er niet alleen in de praktijk wordt geoefend maar ook in thuis situatie om zo de belastbaarheid van de enkel zo hoog mogelijk te maken.

 

Wat kan de fysiotherapeut voor u doen?

Bij Fysiotherapie van der Kaay zullen we na gericht onderzoek bespreken wat voor u de beste stap is richting pijnvrij functioneren. We maken een behandelplan op maat. Mocht het nodig zijn contact te zoeken met andere collega`s en zorgprofessionals als manueel therapeut, huisarts of orthopeed bespreken we dat met u en ondersteunen we hierbij. Met onze praktijk bent u snel weer klachtenvrij!

Picture of Auteur Nick van der Kaay

Auteur Nick van der Kaay

Nick van der Kaay, is een ervaren fysiotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van diverse aandoeningen en klachten, waaronder klachten aan de enkel. Met een passie voor herstel en revalidatie streeft hij ernaar om patiënten te helpen hun mobiliteit en levenskwaliteit te verbeteren. Neem contact op met Fysio van der Kaay voor meer informatie over hoe fysiotherapie kan bijdragen aan uw herstel, of kom langs bij onze locatie in LeidenHoofddorp of Oegstgeest.

Een afspraak maken? Neem contact met ons op en u kunt binnen 24 uur terecht.