Fysiotherapie Van der Kaay in Leiden, Oegstgeest en Hoofddorp

Afspraak maken? Bel ons op 06 486 189 84

of WhatsApp naar 06-486 189 84

Knieartrose

Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar.

Wat is Knieartrose?

Knieartrose, ook bekend als gonartrose, is een slijtage aandoening van het kniegewricht. Het wordt gekenmerkt door de verslechtering van het kraakbeen in de knie, wat leidt tot pijn, stijfheid en functieverlies. In Nederland alleen al zijn er meer dan 930.000 mensen die met deze aandoening leven.

Symptomen van knieartrose

Knieartrose manifesteert zich op verschillende manieren, maar het belangrijkste symptoom is pijn. Deze pijn treedt vaak op bij het starten van een beweging of na langdurige belasting. Naarmate de aandoening vordert, kan de pijn gedurende de dag toenemen en zelfs optreden in rust. Stijfheid van de knie is ook gebruikelijk, maar deze verdwijnt meestal na enkele minuten beweging, wat bekend staat als startstijfheid.

Een ander kenmerkend symptoom van artrose is het krakende of knarsende gevoel in het gewricht bij beweging. Dit kan soms ook hoorbaar zijn. Deze geluiden worden veroorzaakt door ruwe gewrichtsoppervlakken en kunnen ook zwelling in het kniegewricht veroorzaken.

 

Oefeningen voor knieartrose

Hoewel knieartrose van zichzelf niet kan genezen, kunnen gerichte oefeningen helpen de symptomen te verminderen en de functie van de knie te behouden. Enkele effectieve oefeningen zijn onder andere:

Quadriceps-versterking: Oefeningen die de quadriceps (dijbeenspieren) versterken, zoals knie-strekkingen, kunnen de knie stabiliseren.

Rek- en bewegingsoefeningen: Regelmatige stretching en beweging van het kniegewricht kunnen de flexibiliteit behouden en de stijfheid verminderen.

Aerobic oefeningen: Zwemmen, fietsen en andere vormen van lage impact-aerobics kunnen de knie sterker en soepeler maken zonder overmatige druk.

 

Behandeling voor Knieartrose

De behandeling van knieartrose kan variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn:

Fysiotherapie: Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten kunnen helpen bij het ontwikkelen van een behandelplan dat oefeningen en technieken omvat om de kniefunctie te verbeteren en pijn te verminderen.

Medicatie: Pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen de pijn verlichten en ontsteking verminderen.

Gewichtsvermindering: Als overgewicht een rol speelt, kan gewichtsverlies de druk op de knie verminderen.

Chirurgie: In ernstige gevallen kan een orthopedisch chirurg overwegen om een operatie uit te voeren, zoals een knievervanging. Na de operatie is fysiotherapie erg belangrijk om weer te herstellen.

 

Knieartrose bij Fysio van der Kaay

Hoewel knieartrose een uitdaging kan zijn, zijn er verschillende manieren om de symptomen te beheren en de kwaliteit van leven te verbeteren. Een combinatie van oefeningen, behandelingen en een gezonde levensstijl kan helpen bij het omgaan met deze aandoening. Als u vermoedt dat u knieartrose heeft, is het raadzaam om contact op te nemen met een specialist voor een nauwkeurige diagnose en een behandelplan op maat. Fysiotherapie Van der Kaay staat klaar om u te helpen uw knieartrose onder controle te krijgen en uw leven te verbeteren. Neem vandaag nog contact met ons op en kom langs bij een van onze locaties in Leiden, Hoofddorp of Oegstgeest.

Nick van der Kaay

Auteur Nick van der Kaay

Nick van der Kaay, is een ervaren fysiotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van diverse aandoeningen en klachten, waaronder klachten aan de elleboog. Met een passie voor herstel en revalidatie streeft hij ernaar om patiënten te helpen hun mobiliteit en levenskwaliteit te verbeteren. Neem contact op met Fysio van der Kaay voor meer informatie over hoe fysiotherapie kan bijdragen aan uw herstel, of kom langs bij onze locatie in Leiden, Hoofddorp of Oegstgeest.

Een afspraak maken? Neem contact met ons op en u kunt binnen 24 uur terecht.