Fysiotherapie Van der Kaay in Leiden, Oegstgeest en Hoofddorp

Afspraak maken? Bel ons op 06 486 189 84

of WhatsApp naar 06-486 189 84

Patellofemoraal Pijnsyndroom

Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar.

Wat is patellofemoraal pijnsyndroom?

Het Patellofemoraal Pijnsyndroom, ook wel PFPS genoemd, is een medische term voor pijnklachten die zich rond de knieschijf (patella) manifesteren. Het syndroom heeft betrekking op het gewricht tussen de knieschijf en het bovenbeen. Deze aandoening komt vaak voor bij jongeren en jongvolwassenen en gaat meestal gepaard met pijn als voornaamste symptoom.

Wat zijn de oorzaken van patellofemoraal pijnsyndroom?

PFPS ontstaat vaak als gevolg van overbelasting, waarbij de belasting die op de knie wordt uitgeoefend de belastbaarheid ervan overschrijdt. Deze disbalans kan soms optreden door een verstoord beweegpatroon van de knie. De klachten worden vaak geleidelijk erger en manifesteren zich rondom of achter de knieschijf. Typische situaties waarin de pijn toeneemt, zijn traplopen, hardlopen, hurken, fietsen (vooral bij weerstand of heuvelopwaarts), en langdurig zitten.

 

Zijn er oefeningen die kunnen helpen?

Gelukkig zijn er specifieke oefeningen die kunnen helpen bij PFPS. Een van de belangrijkste doelen van oefeningen is het verbeteren van de kracht en stabiliteit van de benen, waardoor de belastbaarheid van de knie toeneemt. Dit is een cruciaal onderdeel van de behandeling. Daarnaast wordt gewerkt aan het herstellen van het beweegpatroon van de knie, wat kan bijdragen aan het verminderen van de klachten.

 

Hoe kan fysiotherapie helpen bij patellofemoraal pijnsyndroom?

Fysiotherapie is een effectieve benadering om PFPS te behandelen. Een ervaren fysiotherapeut kan helpen bij het analyseren van provocatieve activiteiten, het ontwikkelen van een op maat gemaakt behandelplan en het monitoren van de voortgang. Bovendien kan fysiotherapie u voorzien van deskundig advies over het optimaliseren van uw bewegingspatronen en het verbeteren van de kracht en stabiliteit van de benen.

 

Behandeling PFPS

De behandeling van Patellofemoraal Pijnsyndroom bestaat uit meerdere belangrijke pijlers:

  • Balans tussen belasting en belastbaarheid: Het is essentieel om een evenwicht te vinden tussen belasting en rust, zodat het lichaam de kans krijgt om te herstellen. Een juiste balans kan bijdragen aan een geleidelijke verbetering van de klachten en de belastbaarheid.
  • Intensief oefenprogramma: Dit vormt de kern van de behandeling. Door het verbeteren van de kracht en stabiliteit van de benen, kan de kans op klachten afnemen en kan preventie van nieuwe klachten worden bereikt.
  • Coördinatiebewustwording: Het verkrijgen van controle over de bewegingen in de heup, knie en enkel is van vitaal belang voor de behandeling en preventie van PFPS. Specifieke training gericht op coördinatie en stabiliteit van de benen en het rompgebied speelt een cruciale rol.

 

Vooruitzichten

Hoewel Patellofemoraal Pijnsyndroom hardnekkig kan zijn, is herstel mogelijk met de juiste behandeling en toewijding aan het oefenprogramma. Het intensief oefenen, gecombineerd met het handhaven van een goede balans tussen belasting en belastbaarheid, vergroot de kans op klachtenvrij sporten en bewegen.

 

Behandeling bij Fysio van der Kaay

Het Patellofemoraal Pijnsyndroom, gekenmerkt door pijn rondom de knieschijf, is een veelvoorkomende aandoening bij jongeren en jongvolwassenen. Het ontstaat vaak als gevolg van overbelasting en een verstoorde balans tussen belasting en belastbaarheid. Gelukkig zijn er effectieve behandelingsopties bij Fysio van der Kaay, die kunnen helpen bij het verminderen van pijnklachten en het herstellen van de functionaliteit van de knie. Als u last heeft van PFPS maak dan nu een afspraak bij ons om uw klachten te verlichten en uw levenskwaliteit te verbeteren.

Auteur Nick van der Kaay

Auteur Nick van der Kaay

Nick van der Kaay, is een ervaren fysiotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van diverse aandoeningen en klachten, waaronder klachten aan de knie. Met een passie voor herstel en revalidatie streeft hij ernaar om patiënten te helpen hun mobiliteit en levenskwaliteit te verbeteren. Neem contact op met Fysio van der Kaay voor meer informatie over hoe fysiotherapie kan bijdragen aan uw herstel, of kom langs bij onze locatie in LeidenHoofddorp of Oegstgeest.

Een afspraak maken? Neem contact met ons op en u kunt binnen 24 uur terecht.