Fysiotherapie Van der Kaay in Leiden, Oegstgeest en Hoofddorp
Afspraak maken? Bel ons op 06 486 189 84

of WhatsApp naar 06-486 189 84

Kruisband

Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar.

Fysiotherapie Van der Kaay is een persoonlijke, innovatieve praktijk waar u als patiënt altijd centraal staat. Wij zijn gespecialiseerd in fysiotherapie, sportfysiotherapie,
manuele therapie, dry needling en revalidatie.

Kruisbanden

Midden in de knie liggen twee kruisbanden, een voorste en een achterste. Zij zorgen voor een stabiele knie en verbinden het bovenbeen met het onderbeen. De voorste kruisband zorgt ervoor dat het onderbeen niet te ver naar voren schuift ten opzichte van het bovenbeen. Helaas gebeurt het jaarlijks bij 1 op 3000 mensen dat de voorste kruisband scheurt. Dit kan komen tijdens het sporten of door een ongelukkige beweging.

 

Operatie of geen operatie

Na een ruptuur kan er gekozen worden voor een conservatief beleid of voor een operatie. In beide gevallen is er eerste een periode waarin de knie tot rust moet komen. Dit duurt gemiddeld zo’n 3 tot 6 weken. Daarna kunt u met uw arts overleggen of er een operatie nodig of dat er eerst geprobeerd wordt om conservatief te behandelen. Er wordt dan in 3 maanden training onder begeleiding van een fysiotherapeut getraind om weer een stabiele knie te krijgen. Ongeveer 50% van de patiënten lukt het om een stabiele knie te krijgen zonder operatie. Hiermee kunt u dan ook weer sporten en bewegen zonder dat een operatie nodig is. Helaas blijkt uit onderzoek dat slechts 21% van de patiënten ook weer kan sporten op het oude niveau zonder operatie.

Mocht een knie na 3 maanden nog niet stabiel zijn kan er alsnog gekozen worden voor een operatie. De arts maakt dan van een pees uit uw een nieuwe voorste kruisband aan. U kunt vaak nog dezelfde dag naar huis en starten met uw revalidatie traject. Gemiddeld genomen duurt dit traject zo’n 9-12 maanden.  De kans dat u na een volledig traject weer op oud niveau kunt sporten is 65%. Het geeft dus een grote kans op sporten op het oude niveau. Wel blijkt dat ongeveer 10% opnieuw zijn of haar voorste kruisband scheurt. Dit hangt vooral af van de type sport en het niveau waarop wordt gesport.

 

Revalidatieprogrogramma na operatie

 

Fase 1

De eerste 6 tot 8 weken

Mobiliteit
Het eerste doel is het verminderen van de beperkingen van mobiliteit in de knie en de knieschijf. Hierbij is het belangrijk dat de knieschijf weer goed links en rechts kan bewegen en dat de knie weer volledig gestrekt kan worden. Daarnaast moet de knie ook weer zoveel mogelijk worden gebogen. Aan deze mobiliteit wordt de eerste 4-6 weken gewerkt.

Kracht
De spieren om de knie en heup moeten weer goed tot nu kracht komen. Hier wordt vanaf de eerste week na operatie aan gewerkt. Kort na de operatie zal dit nog voornamelijk statische krachtraining zijn. Vanaf week 4, afhankelijk van het type operatie, kan er getraind worden in beweging.

Krukken
Na de operatie loopt u vermoedelijk de eerste weken nog op krukken. Het is belangrijk dat er op de krukken gelopen wordt zolang het looppatroon zonder de krukken nog niet goed is. Tijdens de therapie zult u het looppatroon ook op verschillende manier oefenen.

Voorwaarde fase 2
Mocht de wond mooi gesloten zijn, er geen pijn meer zijn tijdens het oefenen de mobiliteit van knie weer zo goed als normaal zijn en er kan zonder krukken gelopen worden kan er doorgegaan worden naar de volgende fase, fase 2.

 

Fase 2

Hierin wordt er voor het eerst getraind naar sport specifieke bewegingen en zwaarder verrichting in de werksituatie.

Kracht
Er kan nu ongeacht de type operatie vorm getraind worden in een open keten. Ook zullen het aantal herhaling voor een oefening minder worden en juist de weerstand verhoogt mogen worden. Bij sommige operatie duurt het nog wel tot week 12 totdat deze weerstand verhoogt mag gaan worden.

Participatie
In fase 2 wordt er meer statische training vervangen door meer dynamische bewegingen en worden oefening lastiger gemaakt. Er kan hierbij gedacht worden aan de voorspelbaarheid, snelheid, op de kracht. Zo kan er in de praktijk gebruik gemaakt worden van attributen die de balans steeds uitdagen. Hierin zal de fysiotherapeut samen met u op een veilige manier uw grenzen opzoeken.

Er mag in fase 2 ook weer buiten gefietst worden. Daarnaast kan er vanaf 10-12 weken ook weer gestart worden met joggen. Hierbij is het wel belangrijk dat de knie niet reactief is op het joggen.

Voorwaarde voor fase 3
Goede uitvoering van dynamische oefentherapie. Minder dan 80% krachtverschil links-rechts tussen beide bovenbeen en tijdens de hoptesten. Deze zullen uitgelegd worden tijdens uw revalidatietraject.

 

Fase 3

Bij het bereiken van fase 3 worden de puntjes op de i gezet. Hierin worden de laatste stappen genomen om weer volledig terug te keren tot uw sportactiviteiten en fysiek zwaar werk. Afhankelijk wat uw niveau was voor uw letsel wordt hier getraind op de voor u belangrijke punten. In deze fase kan er ook weer gestart worden met training bij de eigen sportclub.

Voorwaarde voor afsluiten van fase 3

Om deze fase en uw revalidatietraject af te sluiten is het belangrijk dat uw geen pijn, giving way of angst ervaart tijdens sportactiviteiten. Daarnaast is een correct looppatroon en hardlooppatroon belangrijk plus correcte uitvoering van sport specifieke bewegingen. Daarnaast zal uw fysiotherapeut specifieke testen uitvoeren om de stabiliteit van uw knie te kunnen controleren. Hierna kunt u sport weer hervatten.

 

Bij Fysiotherapie van der Kaay helpen we u graag om u weer helemaal klachtenvrij te begeleiden naar hervatting van uw (sport)activiteiten. U kunt direct een afspraak maken via website, telefonisch of app.

 

Nieuws en updates

Webinar zenuwbeknellingen in de nek (cervicale radiculopathie)

Webinar zenuwbeknellingen in de nek (cervicale radiculopathie)

Op 14 feb jl. hebben Nick en Guido namens Fysiotherapie van der Kaay een 2 uur durende online scholing gegeven…
Symposium pijnpoli anesthesiologie van het LUMC

Symposium pijnpoli anesthesiologie van het LUMC

Op 19 januari jl. heeft Fysiotherapie Van der Kaay op het georganiseerde symposium met betrekking tot pijn vanuit de pijnpoli…
Heerema Marine Contractors

Heerema Marine Contractors

Er is een nauwe samenwerking tussen Fysiotherapie van der Kaay en Heerema Marine Contractors. We zijn de fysiotherapeuten van dit…

Een afspraak maken? Neem contact met ons op en u kunt binnen 24 uur terecht.

Last van een specifieke klacht?