Fysiotherapie Van der Kaay in Leiden, Oegstgeest en Hoofddorp
Afspraak maken? Bel ons op 06 486 189 84

of WhatsApp naar 06-486 189 84

Knieschijf

Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar.

Fysiotherapie Van der Kaay is een persoonlijke, innovatieve praktijk waar u als patiënt altijd centraal staat. Wij zijn gespecialiseerd in fysiotherapie, sportfysiotherapie,
manuele therapie, dry needling en revalidatie.

Jumper’s knee

De knieschijf is een botdeel van de knie die over het bovenbeen heen glijdt bij het buigen en strekken van de knie. De knieschijf is eigenlijk heel bijzonder, want deze is verweven in de vezels van de pees van het bovenbeen. Hierdoor komt er tijdens het opstaan/gaan zitten, traplopen en hurken veel trekkrachten op de knieschijfpees (pees onder de knieschijf). Deze pees kan hierdoor geïrriteerd (overbelast) raken, hierbij kan pijn en soms ook zwelling ontstaan. Deze klacht komt vaker voor bij vrouwen en m.n. bij mensen tussen de 15-35 jaar, ook als u niet springt kan deze klacht bij u ontstaan.

De Jumper’s knee (patella tendinitis) of springersknie komt veel voor bij mensen die een sport beoefenen waarbij veel gesprongen moet worden. Volleybal, basketbal maar ook voetbal zijn goede voorbeelden van sporten waarbij explosieve bewegingen veelvuldig voorkomen.

Er zijn veel factoren die meespelen in het ontstaan van deze overbelasting. Schoeisel, stand van het been, spierkracht en de duur van het herstel na het sporten kan meespelen.

Voornamelijk ontstaat overbelasting door fysieke inspanning (trainen, bewegen, fysiek zwaar werk, etc). Hierbij is het normaal dat er kleine scheurtjes in pezen ontstaan, deze scheurtjes worden snel hersteld door het lichaam. Op het moment dat er een dysbalans is tussen belasting (fysieke inspanning) en belastbaarheid (wat uw lichaam aan kan), dan lukt het niet om al deze kleine scheurtjes te herstellen voordat de volgende belasting wordt toegepast. Kortgezegd wordt er teveel van het lichaam gevraagd op dat moment en ontstaat er irritatie van (in dit geval) de patellapees.

In principe wordt de jumper’s knee conservatief (niet-operatief) behandeld.

 

Behandeling

Er is niet één behandeling die goed werkt, de therapeut zal dit persoonlijk afstemmen. Vaak wordt eerst gekeken naar het aanpassen van de belasting naar het niveau van de belastbaarheid. Uiteraard kijken we naar alle factoren binnen lifestyle die een rol kunnen spelen bij uw herstel.

Bij vermindering van pijnklachten kunnen wij u bij Fysiotherapie van der Kaay heel goed helpen, zodat u weer klachtenvrij uw activiteiten en hobby’s kan uitvoeren!

 

Patellofemoraal pijnsyndroom

Het patellofemoraal pijnsyndroom is de medische benaming voor klachten rondom de knieschijf en gaat over het gewricht tussen de knieschijf en het bovenbeen.

De klachten worden vooral gezien bij jongeren en jong volwassenen waarbij de voornaamste klacht pijn is.

Het patellofemoraal pijnsyndroom is vaak een overbelastingklacht waarbij de verhouding tussen de belasting die de knie krijgt en de belastbaarheid die de knie aankan niet in balans is. Hierbij kan het ook zijn dat het beweegpatroon van de knie verstoord is.

De klachten kunnen ontstaan doordat de knieschijf door het geultje van het bovenbeen moet glijden bij het bewegen van de knie. Wanneer hier teveel druk op komt, bijvoorbeeld door overbelasting of een verkeerd beweegpatroon, kunnen klachten ontstaan.

De klachten ontstaan vaak geleidelijk en bevinden zich rondom of achter de knieschijf. Vaak worden de klachten erger bij traplopen, hardlopen, hurken, fietsen (met meer weerstand of heuvel op) of langdurig zitten.

De behandeling is gericht op het verminderen van de pijnklachten en herstellen van de belastbaarheid en het beweegpatroon van de knie. Dit kan gedaan worden door provocatieve activiteiten te analyseren, specifieke spieren te trainen en in de beweegketen na te gaan of de beweging optimaal is. Er zijn onderzoeken die laten zien dat heup, rug of enkelstijfheid invloed kan hebben op patellafemoraal pijnsyndroom. Hierin is een combinatie met een manueel therapeut soms geïndiceerd.

 

Herkent u zichzelf in deze klachten?  Neem gerust contact met ons op om snel een afspraak te maken en te beginnen met uw herstel!

 

Nieuws en updates

Webinar zenuwbeknellingen in de nek (cervicale radiculopathie)

Webinar zenuwbeknellingen in de nek (cervicale radiculopathie)

Op 14 feb jl. hebben Nick en Guido namens Fysiotherapie van der Kaay een 2 uur durende online scholing gegeven…
Symposium pijnpoli anesthesiologie van het LUMC

Symposium pijnpoli anesthesiologie van het LUMC

Op 19 januari jl. heeft Fysiotherapie Van der Kaay op het georganiseerde symposium met betrekking tot pijn vanuit de pijnpoli…
Heerema Marine Contractors

Heerema Marine Contractors

Er is een nauwe samenwerking tussen Fysiotherapie van der Kaay en Heerema Marine Contractors. We zijn de fysiotherapeuten van dit…

Een afspraak maken? Neem contact met ons op en u kunt binnen 24 uur terecht.

Last van een specifieke klacht?