Fysiotherapie Van der Kaay in Leiden, Oegstgeest en Hoofddorp

Afspraak maken? Bel ons op 06 486 189 84

of WhatsApp naar 06-486 189 84

Jumpers knee – Knieschijfklachten

Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar.

Wat is een jumpers knee?

Een jumpers knee, ook wel bekend als patella tendinitis of springersknie, is een veelvoorkomende aandoening die pijn en irritatie veroorzaakt in de kniepees, die zich onder de knieschijf bevindt. Deze pees speelt een essentiële rol bij het buigen en strekken van de knie en kan worden overbelast door herhaalde bewegingen, vooral bij activiteiten waarbij veel wordt gesprongen. Hoewel de naam doet vermoeden dat deze blessure vooral voorkomt bij atleten die springen, kunnen ook anderen, zelfs als ze niet sporten, last krijgen van deze aandoening.

Oorzaken van een jumpers knee

De belangrijkste oorzaak van een jumpers knee is overbelasting. Herhaalde spanning op de kniepees, vooral zonder voldoende hersteltijd, kan leiden tot kleine scheurtjes in de pees. Normaal gesproken kan het lichaam deze scheurtjes herstellen, maar wanneer er een disbalans is tussen belasting (fysieke inspanning) en belastbaarheid (de capaciteit van het lichaam om de inspanning aan te kunnen), kan de pees geïrriteerd en ontstoken raken.

 

Niveaus van een jumpers knee

De ernst van een jumpers knee kan variëren en wordt meestal ingedeeld in verschillende stadia, afhankelijk van de mate van schade aan de kniepees. Hieronder bespreken we deze stadia:

Stadium 1: In dit stadium kan iemand mogelijk lichte stijfheid en pijn in de knie ervaren na activiteiten zoals sporten. De pijn verdwijnt vaak na wat rust, maar kan in de loop van de tijd toenemen.

Stadium 2: Naarmate de aandoening vordert, kan de pijn ernstiger worden. Hierbij wordt er ook pijn ervaren tijdens de warming-up.

Stadium 3: In dit stadium neemt de pijn toe en de knie kan meer zwelling vertonen. In dit stadium wordt er pijn ervaren tijdens de gehele inspanning.

Stadium 4: Bij de meest ernstige gevallen kan er constant pijn ervaren worden bij dagelijkse activiteiten. Daarnaast kan er een beperking in de mobiliteit van de knie aanwezig zijn. Dit kan een aanzienlijke impact hebben op iemands levenskwaliteit en activiteiten. 

Het begrijpen van het stadium van de Jumpers Knee is essentieel bij het bepalen van de juiste behandeling en revalidatie. In samenwerking met een fysiotherapeut kan een persoon een behandelplan ontwikkelen dat is afgestemd op hun specifieke behoeften en de ernst van hun aandoening.

 

Symptomen van een jumers knee

De symptomen van een jumpers knee zijn meestal gerelateerd aan pijn en zwelling rond de kniepees. Dit kan zich manifesteren als:

  • Pijn bij het begin van een activiteit of na langdurige belasting van de knie.
  • Toenemende pijn gedurende de dag.
  • Stijfheid van de knie, die vaak verdwijnt bij beweging (startstijfheid).
  • Krakende of knarsende geluiden in de knie (crepitaties).
  • Mogelijke zwelling in de knie.

 

Behandeling van een jumpers knee

De behandeling van een jumpers knee is meestal conservatief en omvat verschillende benaderingen:

Aanpassing van de belasting: Een fysiotherapeut zal samen met de patiënt kijken naar de balans tussen fysieke inspanning en het vermogen van het lichaam om deze inspanning aan te kunnen. Het aanpassen van activiteiten kan de belasting verminderen en het herstel bevorderen.

Oefeningen: Een fysiotherapeut kan specifieke oefeningen en behandeltechnieken aanbevelen om de kracht en flexibiliteit van de spieren rondom de knie te verbeteren, wat kan helpen de kniepees te ontlasten.

Pijnmanagement: In sommige gevallen kan het nodig zijn om pijnmedicatie of ontstekingsremmende middelen voor te schrijven om de symptomen te verlichten. De fysiotherapeut kan dit niet doen. Dit kan dus in overleg met de huisarts gedaan worden.

Taping: Specifieke tape-technieken kunnen de pees ondersteunen en pijn verminderen.

Lifestyle-aanpassingen: Het aanpassen van activiteiten en sporten kan nodig zijn om overbelasting te voorkomen en het herstel te bevorderen.

 

Fysio van der Kaay helpt bij knieklachten

Als u symptomen van een Jumpers Knee ervaart, is het raadzaam om een fysiotherapeut te raadplegen. Fysiotherapie Van der Kaay kan u helpen bij het ontwikkelen van een op maat gemaakt behandelplan om uw herstel te bevorderen, zodat u weer pijnvrij kunt deelnemen aan uw dagelijkse activiteiten en sporten. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie over onze aanpak.

Nick van der Kaay

Auteur Nick van der Kaay

Nick van der Kaay, is een ervaren fysiotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van diverse aandoeningen en klachten, waaronder klachten aan de elleboog. Met een passie voor herstel en revalidatie streeft hij ernaar om patiënten te helpen hun mobiliteit en levenskwaliteit te verbeteren. Neem contact op met Fysio van der Kaay voor meer informatie over hoe fysiotherapie kan bijdragen aan uw herstel, of kom langs bij onze locatie in Leiden, Hoofddorp of Oegstgeest.

Een afspraak maken? Neem contact met ons op en u kunt binnen 24 uur terecht.