Fysiotherapie Van der Kaay in Leiden, Oegstgeest en Hoofddorp

Afspraak maken? Bel ons op 06 486 189 84

of WhatsApp naar 06-486 189 84

Klachten in de bilregio?

Heeft u klachten in de bilregio en worden deze klachten erger bij langere tijd zitten en geeft dit ook uitstralende pijn naar het bovenbeen toe? Dit zou het piriformis syndroom kunnen zijn!

Het piriformis syndroom ontstaat wanneer de grote zenuw die vanaf uw onderrug, via de achterkant van uw been, naar uw tenen toe loopt wordt geïrriteerd. In de bil loopt deze zenuw tussen verschillende bilspieren door. De piriformis spier is er daar één van. Wanneer deze piriformis verkort is of een verhoogde spanning heeft kan deze de zenuw irriteren waardoor u onder andere de volgende klachten kunt ervaren:

  • Pijn in de bil
  • Zitten verergert de klachten
  • Uitstralende pijn aan de achterkant van het bovenbeen
  • Drukpijn midden op de bil
  • Klachten kunnen toenemen bij lopen of rennen

Normaal gesproken is er geen sprake van rugpijn en zit vaak aan één kant.

Het vaststellen van het piriformis syndroom kan lastig zijn waardoor een goed en uitgebreid onderzoek gedaan moet worden om andere aandoeningen uit te sluiten. De diagnose wordt vooral gesteld vanuit het verhaal en een aantal lichamelijke testen om de herkenbare klachten op te wekken. Daarnaast wordt er gekeken wat de mogelijke oorzaak is van het probleem zodat daarop gericht kan worden in de behandeling.

De behandeling van het piriformis syndroom ontstaat uit een stuk ontspanning van de piriformis spier (denk aan zenuwtechnieken, dry needling, rekoefeningen en mobilisaties) en een stuk spierversterkende oefeningen om de balans tussen de bilspieren te herstellen en om ervoor te zorgen dat de klachten niet terugkomen.

Bij Fysiotherapie van der Kaay kunnen we u na een gericht onderzoek helpen om van de klachten af te komen. Dit doen we door een behandelplan op maat te maken waarbij altijd snel overleg kan plaatsvinden met collega’s of andere zorgprofessionals wanneer dat nodig is. Daarnaast maken we gebruik van wetenschappelijke kennis en vernieuwende behandeltechnieken.

Nieuws en updates

Een afspraak maken? Neem contact met ons op en u kunt binnen 24 uur terecht.

Aanbevolen artikelen

Een afspraak maken? Neem contact met ons op en u kunt binnen 24 uur terecht.

Meer nieuws en updates