Fysiotherapie Van der Kaay in Leiden, Oegstgeest en Hoofddorp
Afspraak maken? Bel ons op 06 486 189 84
of WhatsApp naar 06-486 189 84
Spierspanningshoofdpijn

Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar.

Spierspanningshoofdpijn (Tension Type Headache)

Hoofdpijn is een veel voorkomende aandoening en kan erg vervelend zijn. The International Classification of Headache Disorders maakt gebruik van een onderscheid in primaire en secundaire hoofdpijn. Primaire hoofdpijn heeft vaak geen duidelijke oorzaak. De hoofdpijn wordt niet veroorzaakt door aantoonbare invloeden van buiten het lichaam en ook niet door een andere aandoening. Vormen van primaire hoofdpijn zijn migraine, spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn.

Secundair wil zeggen dat het probleem ergens anders vandaan komt, bijvoorbeeld vanuit de nek of overmatig medicatiegebruik. Wanneer de hoofdpijn uit de nek komt noemen we dit Cervicogene hoofdpijn

Wat is spierspanningshoofdpijn?

Spierspanningshoofdpijn, ook wel bekend als tension type headache (TTH), is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. Het wordt gekenmerkt door een doffe, drukkende pijn aan beide zijden van het hoofd, vaak omschreven als een strakke band om het hoofd. In tegenstelling tot migraine, gaat spierspanningshoofdpijn meestal niet gepaard met misselijkheid of overgevoeligheid voor licht en geluid.

 

Symptomen spierspanningshoofdpijn

De symptomen van spierspanningshoofdpijn kunnen per persoon verschillen. De een kan er af en toe last van hebben (infrequente spierspanningshoofdpijn) en de ander kan er vaker last van hebben, (infrequente spierspanningshoofdpijn) of zelfs heel vaak last van hebben (chronische spierspanningshoofdpijn). De klachten die u kunt ervaren zijn:

  • Pijn aan beide kanten van het hoofd;
  • Doffe en drukkende pijn;
  • Lichte tot matig intense pijn;
  • Pijn verergert niet bij lichamelijke inspanning.
  • Uitstralende pijn van nek naar hoofd;
  • Stijve en pijnlijke schouders;
  • De hoofdpijn verergert niet door nekbewegingen

 

De intensiteit van de hoofdpijn kan bij spierspanningshoofdpijn wisselen gedurende de dag en wordt niet erger wanneer iemand zich lichamelijk inspant. Bij spanningshoofdpijn is er geen sprake van misselijkheid of overgeven.

 

Oorzaken van spanningshoofdpijn

De precieze oorzaak van spanningshoofdpijn is nog niet helemaal bekend. Spierspanningshoofdpijn kan door verschillende factoren worden uitgelokt waarbij er vaak sprake is van meerdere factoren die de klachten veroorzaken. Factoren die de klachten kunnen uitlokken zijn: (langdurige) stress en spanning, overbelasting van de nek- en schouderspieren en de houding.

 

Fysiotherapeutische behandeling

Fysiotherapie kan een effectieve aanpak bieden voor het verminderen en voorkomen van spierspanningshoofdpijn. De behandeling kan bestaan uit:

  • Manuele therapie: Door middel van mobilisaties en/of manipulaties kan er kunnen de spanning in de nek worden verminderd en de mobiliteit worden verbeterd.
  • Houdingsadvies en oefentherapie: Het verbeteren van de houding en versterken van de nek- en schouderspieren kan helpen om de hoofdpijn te verminderen.
  • Leefstijladvies: Advies over beweging, werkhouding en stressmanagement om herhaling te voorkomen.

 

Heb jij last van spierspanningshoofdpijn en wil je hier iets aan doen? Neem dan nu contact op en begin meteen met je herstel!

Fysiotherapie Leiden - Nick

Auteur Nick van der Kaay

Nick van der Kaay, is een ervaren fysiotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van diverse aandoeningen en klachten, waaronder klachten aan de elleboog. Met een passie voor herstel en revalidatie streeft hij ernaar om patiënten te helpen hun mobiliteit en levenskwaliteit te verbeteren. Neem contact op met Fysio van der Kaay voor meer informatie over hoe fysiotherapie kan bijdragen aan uw herstel, of kom langs bij onze locatie in Leiden, Hoofddorp of Oegstgeest.

Een afspraak maken? Neem contact met ons op en u kunt binnen 24 uur terecht.