Fysiotherapie Van der Kaay in Leiden, Oegstgeest en Hoofddorp
Afspraak maken? Bel ons op 06 486 189 84
of WhatsApp naar 06-486 189 84
Migraine

Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar.

Wat is migraine?

Migraine is een zeer belastende aandoening die gekenmerkt wordt door terugkerende, intense hoofdpijnaanvallen. Deze aanvallen gaan vaak gepaard met misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en geluid, en in sommige gevallen visuele verstoringen (aura). Migraine komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en kan een grote impact hebben op het dagelijks leven.

Oorzaken van cervicogene hoofdpijn

De exacte oorzaak van migraine is nog niet bekend. Er zijn wel verschillende factoren die een rol kunnen spelen in het krijgen van een migraine aanval. Zo kan verminderde slaap, veel stress/vermoeidheid en je eetpatroon invloed hebben op een migraine aanval.

 

Symptomen van cervicogene hoofdpijn

Migraine kan zich op verschillende manieren uiten. Vaak zijn de aanvallen zo heftig dat de patiënt noodgedwongen in bed moet liggen. Een migraineaanval verloopt meestal in verschillende fasen:

  1. Waarschuwingsfase – enkele uren tot dagen voor de aanval kunnen symptomen optreden zoals stemmingswisselingen, vermoeidheid en trek in bepaald voedsel.
  2. Aurafase (niet bij iedereen) – tijdelijke visuele verstoringen zoals lichtflitsen.
  3. Hoofdpijnfase – intense, bonzende hoofdpijn, vaak aan één kant van het hoofd, met misselijkheid, braken en gevoeligheid voor licht en geluid.
  4. Herstelfase – na de aanval kan men zich uitgeput en verward voelen, wat uren tot dagen kan aanhouden.

 

De hoofdpijn duurt tussen de 4 uur en 72 uur. Wanneer u de hoofdpijn ervaart kunt u de volgende symptomen ervaren:

  • De hoofdpijn is heftig en bonkend van aard en komt in aanvallen
  • De hoofdpijn zit vaak aan 1 kant van het hoofd
  • De hoofdpijn neemt toe bij bewegen
  • U kunt misselijk zijn of zelfs moeten overgeven
  • Licht en geluid zijn vaak provocerend

 

Behandeling van migraine

Er is nog geen behandeling mogelijk waarbij migraine helemaal te genezen is. Wel zijn er verschillende manieren om aanvallen te behandelen en te voorkomen:

  • Medicatie: specifieke migrainegeneesmiddelen (triptanen) en preventieve medicatie bij frequente aanvallen. Deze moeten altijd in samenspraak met de (huis)arts genomen worden.
  • Levensstijl: voldoende slaap, gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging kunnen helpen aanvallen te verminderen.
  • Stressmanagement
  • Vermijden van triggers: door een hoofdpijndagboek bij te houden, kunnen persoonlijke triggers worden geïdentificeerd en vermeden.
  • Fysiotherapie: Fysiotherapie kan een effectieve aanvullende behandeling zijn om migraine te verminderen, vooral als de aanvallen verband houden met spierspanning of houdingsproblemen.

 

Het is raadzaam om een arts te bezoeken als:

  • De migraineaanvallen frequent of ernstig zijn.
  • De hoofdpijn plotseling optreedt en ongewoon intens is.
  • Er neurologische symptomen optreden, zoals verlamming of spraakproblemen.

 

Migraine kan een grote invloed hebben op het dagelijks leven, maar met de juiste aanpak en behandeling kunnen veel mensen hun klachten verminderen en beter omgaan met deze aandoening.

Komen deze symptomen overeen met uw klachten en heb jij last van migraine en wil je weten wat wij voor je kunnen doen? Neem dan nu contact op ons op.

Fysiotherapie Leiden - Nick

Auteur Nick van der Kaay

Nick van der Kaay, is een ervaren fysiotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van diverse aandoeningen en klachten, waaronder klachten aan de elleboog. Met een passie voor herstel en revalidatie streeft hij ernaar om patiënten te helpen hun mobiliteit en levenskwaliteit te verbeteren. Neem contact op met Fysio van der Kaay voor meer informatie over hoe fysiotherapie kan bijdragen aan uw herstel, of kom langs bij onze locatie in Leiden, Hoofddorp of Oegstgeest.

Een afspraak maken? Neem contact met ons op en u kunt binnen 24 uur terecht.