Fysiotherapie Van der Kaay in Leiden, Oegstgeest en Hoofddorp

Afspraak maken? Bel ons op 06 486 189 84

of WhatsApp naar 06-486 189 84

Triggerfinger of tendovaginitis stenosans (TVS)

Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar.

triggerfinger

Wat is een triggerfinger of tendovaginitis stenosans (TVS)?

Een triggerfinger, ook wel bekend als "tendovaginitis stenosans," is een aandoening waarbij een vinger vast komt te zitten in een gebogen positie en vervolgens met een klikgeluid weer recht buigt, alsof er een trekker wordt overgehaald. Dit kan pijn en ongemak veroorzaken en het dagelijks functioneren beïnvloeden.

Een triggerfinger of ‘haperende vinger’ is een veel voorkomende aandoening van de hand, waarvoor handtherapie in veel gevallen goed werkt! Het is een aandoening waarbij vaak zowel de pees als de tunnel waar de pees doorheen gaat ontstoken zijn. Hierdoor glijdt de pees niet goed door de tunnel en kan je bij het strekken een knappend (trigger) gevoel krijgen. Dit kan gebeuren bij elke vinger, maar komt het meeste voor bij de ringvinger en de duim.

De risicofactoren voor het ontwikkelen van een triggervinger zijn divers. Personen die herhaaldelijke hand- en vingerbewegingen maken, zoals bij bepaalde beroepen of hobby’s, lopen een verhoogd risico. Ook zijn mensen met bepaalde gezondheid aandoeningen, zoals diabetes en reumatoïde artritis, vatbaarder voor deze aandoening. Vrouwen en mensen van middelbare leeftijd hebben eveneens een hogere kans om een triggervinger te ontwikkelen.

 

triggerfinger

 

Wat veroorzaakt een triggervinger?

De oorzaken van een triggervinger zijn meestal gerelateerd aan irritatie en ontsteking van de pezen in de hand. De pezen die de vingers buigen, glijden normaal soepel door een peesschede. Bij een triggervinger ontstaat er echter een verdikking of knobbeltje op de pees, waardoor deze niet meer vrij door de peesschede kan bewegen. Dit kan het gevolg zijn van overmatig gebruik, letsel of ontsteking.

Hieronder staan de meest voorkomende oorzaken van een triggerfinger:

  • Overbelasting van de buigpezen. Denk hierbij aan lange tijd zwaar tillen, of opeens erg zwaar tillen bij bijvoorbeeld een verhuizing.
  • Verminderde kwaliteit van het weefsel. Denk hierbij aan aandoening die het gehele lichaam aantasten zoals reuma, diabetes.
  • Trauma aan de voorkant van de hand, zoals een val of een klap er op.

 

Symptomen van een triggerfinger

De symptomen van een triggervinger zijn vaak duidelijk herkenbaar. Het meest kenmerkende symptoom is het vastzitten van de vinger in een gebogen positie en vervolgens met een plotselinge beweging en een klikgeluid weer recht buigen. Dit kan gepaard gaan met pijn, vooral aan de basis van de getroffen vinger of duim. De vinger kan ook stijf en pijnlijk zijn, vooral ’s ochtends, en er kan zwelling optreden. In ernstige gevallen kan de vinger volledig vast komen te zitten in een gebogen of gestrekte positie.

De meest voorkomende symptomen bij een triggervinger zijn:

  • Pijn aan de palmzijde van de hand.
  • Pijn aan de achterkant van de hand, rondom de knokkel.
  • De vinger die vastloopt, triggert of knapt.

 

Behandeling van triggerfinger

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor een triggervinger, variërend van conservatieve behandelingen tot chirurgische ingrepen. In de beginfase kan rust, het vermijden van activiteiten die de symptomen verergeren, verlichting bieden. Een arts kan ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven of corticosteroïde-injecties geven om de zwelling en pijn te verminderen. In hardnekkige gevallen kan een chirurgische ingreep nodig zijn om de peesschede te openen en de pees weer vrij te laten bewegen.

In veel gevallen is een triggervinger goed conservatief te behandelen. Dit gaat vaak aan de hand van 3 onderdelen:

  • Spalktherapie gericht op de vinger meer in strekking houden. Hierdoor komt er minder kracht op de pees en krijgt deze hierdoor de tijd om te herstellen
  • Oefentherapie gericht op het behouden van mobiliteit aan de hand van zogenaamde TGE’s, Tendon Gliding Exercises. Het doel hiervan is de pees rustig te laten glijden zonder er veel spanning op te zetten. Dit bevordert het herstel en verminderen van de zwelling in en rondom de pees.
  • Leefstijladviezen, namelijk het verminderen van de belasting op de hand en pees. Denk hierbij aan minder zwaar tillen of boodschappen tassen in de andere hand.

 

 

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

Een fysiotherapeut kan een cruciale rol spelen in de behandeling en het herstel van een triggerfinger. Door middel van specifieke oefeningen kan een fysiotherapeut helpen de flexibiliteit en kracht van de hand en vingers te verbeteren. Manuele therapie kan helpen om de beweeglijkheid van de pees te herstellen en de pijn te verminderen. Daarnaast kan een fysiotherapeut advies geven over hoe u uw handen en vingers kunt gebruiken om verdere irritatie te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld het aanpassen van werkgewoonten of het gebruik van ergonomische hulpmiddelen omvatten.

Als u vermoedt dat u een triggervinger heeft, is het belangrijk om tijdig hulp te zoeken. Een fysiotherapeut kan u begeleiden bij een effectief behandelplan dat is afgestemd op uw specifieke situatie, waardoor u sneller kunt herstellen en uw handfunctie kunt verbeteren. Neem vandaag nog contact op met Fysiotherapie van der Kaay voor een afspraak en ontdek hoe wij u kunnen helpen bij het verlichten van uw symptomen en het verbeteren van uw handgebruik.

Nick van der Kaay

Auteur Nick van der Kaay

Nick van der Kaay, is een ervaren fysiotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van diverse aandoeningen en klachten, waaronder klachten aan de elleboog. Met een passie voor herstel en revalidatie streeft hij ernaar om patiënten te helpen hun mobiliteit en levenskwaliteit te verbeteren. Neem contact op met Fysio van der Kaay voor meer informatie over hoe fysiotherapie kan bijdragen aan uw herstel, of kom langs bij onze locatie in Leiden, Hoofddorp of Oegstgeest.

Een afspraak maken? Neem contact met ons op en u kunt binnen 24 uur terecht.