Fysiotherapie Van der Kaay in Leiden, Oegstgeest en Hoofddorp

Afspraak maken? Bel ons op 06 486 189 84

of WhatsApp naar 06-486 189 84

Duimbasis klachten (Duimbasis artrose)

Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar.

duimklachten

Wat is Duimbasis Artrose?

Een van de meest gebruikte gewrichten in je hand is de duim. Duimbasis artrose, ook wel duimbasis slijtage genoemd, komt daarom erg veel voor. Duimbasis artrose is een vorm van slijtage van het kraakbeen in het gewricht aan de basis van de duim. Dit gewricht, waar de duimbasis (het eerste middenhandsbeentje) de pols ontmoet, speelt een cruciale rol bij de beweging en stabiliteit van de duim. Wanneer het kraakbeen in dit gewricht verslijt, kan dit leiden tot pijn, stijfheid en verminderde handfunctie.

 

duimklachten

Wat zijn de risicofactoren van Duimbasis Artrose?

 • Er zijn verschillende factoren die het risico op het ontwikkelen van duimbasis artrose kunnen verhogen.
 • Leeftijd: De kans op het ontwikkelen van artrose neemt toe met de leeftijd, vooral bij mensen ouder dan 50 jaar.
 • Geslacht: Vrouwen hebben een hoger risico op het ontwikkelen van duimbasis artrose dan mannen.
 • Overbelasting: Herhaaldelijk gebruik van de duim bij bepaalde beroepen of activiteiten kan bijdragen aan slijtage van het gewricht.
 • Letsel: Eerdere verwondingen aan de duim of pols kunnen het risico op artrose verhogen.

 

Wat zijn de oorzaken van Duimbasis Artrose?

Duimbasis artrose wordt voornamelijk veroorzaakt door slijtage van het kraakbeen in het duimgewricht. Enkele oorzaken en bijdragende factoren zijn:

 • Mechanische slijtage: Overmatig en herhaald gebruik van de duim kan het kraakbeen geleidelijk doen slijten.
 • Gewrichtsinstabiliteit: Zwakte in de ligamenten die het gewricht ondersteunen, kan leiden tot overmatige beweging en slijtage.
 • Inflammatie: Ontstekingsaandoeningen zoals reumatoïde artritis kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van artrose.

 

Wat zijn de symptomen van Duimbasis Artrose?

Om duimbasis artrose te herkennen zijn er verschillende symptomen die u zelf kunt merken.

De symptomen van duimbasis artrose kunnen variëren in ernst en zijn vaak progressief. Veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Pijn aan de basis van de duim, vooral bij het vasthouden van voorwerpen of het uitvoeren van knijpbewegingen.
 • Stijfheid: Verminderde beweeglijkheid van de duim, vooral na periodes van rust.
 • Krachtverlies: Moeite met het uitvoeren van dagelijkse taken zoals openen van potten of vastgrijpen van voorwerpen.
 • Zwelling rond het gewricht en gevoeligheid bij aanraking.
 • Een knarsend of krakend gevoel bij beweging van de duim.

 

Wat zijn de behandelmogelijkheden voor Duimbasis Artrose?

De behandeling van duimbasis artrose kan variëren afhankelijk van de ernst van de symptomen. Over het algemeen wordt er eerst geprobeerd de klachten te verminderen door middel van conservatieve behandelingen. Deze bestaan uit verschillende dingen. Fysiotherapie speelt een belangrijke rol hierin. Door middel van specifieke oefeningen en behandeltechnieken kan de functie van de duim verbeterd worden en kan de pijn verminderen. Daarnaast kan er gekozen worden om een spalk te dragen om de duim te ondersteunen en meer rust te geven.

Naast fysiotherapie kunnen ontstekingsremmende medicijnen en pijnstillers helpen om de symptomen te beheersen. In sommige gevallen kan er ook een injectie worden gegeven in de duim voor pijnvermindering.

 

Wat kan een fysiotherapeut betekenen bij Duimbasis Artrose?

Een fysiotherapeut kan een essentiële rol spelen in het beheren en verbeteren van de symptomen van duimbasis artrose. Allereerst is het belangrijk om een grondig onderzoek uit te voeren om de handfunctie te beoordelen en een gepersonaliseerd behandelplan op te stellen. Wanneer we weten wat voor u de beste behandeling is kunnen we gaan behandelen. Dit kan bestaan uit manuele technieken om de mobiliteit te verbeteren van de duim zodat u deze makkelijker kan bewegen. Ook kunnen we bepaalde technieken uitvoeren en adviezen voor in het dagelijks leven geven om de pijn te verminderen. Uiteindelijk krijgt u ook oefeningen mee die u thuis kunt doen.

Bij een vermoeden van duimbasis artrose is het belangrijk om tijdig hulp te zoeken. Onze fysiotherapeut kan u begeleiden bij het beheersen van uw symptomen en het verbeteren van uw handfunctie. Neem vandaag nog contact op met uw fysiotherapeut voor een afspraak en start uw weg naar een beter gebruik van uw duim en hand.

Nick van der Kaay

Auteur Nick van der Kaay

Nick van der Kaay, is een ervaren fysiotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van diverse aandoeningen en klachten, waaronder klachten aan de elleboog. Met een passie voor herstel en revalidatie streeft hij ernaar om patiënten te helpen hun mobiliteit en levenskwaliteit te verbeteren. Neem contact op met Fysio van der Kaay voor meer informatie over hoe fysiotherapie kan bijdragen aan uw herstel, of kom langs bij onze locatie in Leiden, Hoofddorp of Oegstgeest.

Een afspraak maken? Neem contact met ons op en u kunt binnen 24 uur terecht.