Fysiotherapie Van der Kaay in Leiden, Oegstgeest en Hoofddorp
Afspraak maken? Bel ons op 06 486 189 84
of WhatsApp naar 06-486 189 84
Carpaal tunnel syndroom

Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar.

Fysiotherapie Leiden - Samenwerkingen

Wat is het Carpaal Tunnel Syndroom?

Het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is een veelvoorkomende aandoening die pijn, gevoelloosheid en tintelingen in de hand en arm veroorzaakt. Dit syndroom ontstaat wanneer de middelste zenuw (nervus medianus), die door de carpale tunnel in de pols loopt, bekneld raakt. De carpaaltunnel is een smalle doorgang aan de palmzijde van de pols, omringd door botten en ligamenten.

 

Bij wie komt het carpale tunnel syndroom voor en wat zijn de oorzaken ervan?

Het carpale tunnel syndroom komt vaak voor bij mensen tussen de 45 en 64 jaar oud. Daarbij komt het vaker voor bij vrouwen die zwanger zijn of in de menopauze zitten. Ook wordt het vaak gezien bij mensen met reumatoïde artritis, artrose van de hand, overgewicht, diabetis of na een breuk in de pols.

 

Om een carpaal tunnelsyndroom te ontwikkelen zijn er verschillende factoren die hieraan kunnen bijdragen:

  • Herhaalde handbewegingen: Activiteiten die veelvuldig dezelfde hand- en polsbewegingen vereisen, zoals typen of gebruik van gereedschap.
  • Anatomische factoren: Sommige mensen hebben van nature een smallere carpale tunnel, wat de kans op compressie van de zenuw vergroot.
  • Zwangerschap: Door vochtophoping in de pols tijdens de zwangerschap kan de druk in de carpale tunnel toenemen.
  • Gezondheidsaandoeningen: Aandoeningen zoals diabetes, reumatoïde artritis en schildklierproblemen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van CTS.

Wat zijn de symptomen van een Carpaal Tunnel Syndroom?

De symptomen van CTS kunnen geleidelijk beginnen en in de loop van de tijd verergeren. Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Tintelingen of gevoelloosheid in de vingers, vooral in de duim, wijsvinger, middelvinger en een deel van de ringvinger.
  • Pijn of een branderig gevoel dat kan uitstralen naar de onderarm.
  • Zwakte in de hand en moeite met het vasthouden van voorwerpen.
  • Een gevoel alsof de vingers opgezwollen zijn, zelfs als er geen zichtbare zwelling is.

 

Wat zijn de behandelopties voor een Carpaal Tunnel Syndroom?

De behandeling van CTS kan variëren afhankelijk van de ernst van de symptomen. Enkele mogelijke behandelingen zijn:

  • Rust en immobilisatie: Het dragen van een pols brace om de pols recht te houden en verdere irritatie van de zenuw te voorkomen.
  • Medicatie: Ontstekingsremmende medicijnen of corticosteroïden kunnen helpen om de zwelling te verminderen.
  • Fysiotherapie: Specifieke oefeningen en technieken om de druk op de zenuw te verminderen.
  • Chirurgie: In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om de druk op de zenuw te verlichten.

 

Wat kan een fysiotherapeut betekenen bij een Carpaal Tunnel Syndroom?

Een fysiotherapeut speelt een belangrijke rol bij zowel de preventie als de behandeling van CTS. Ten eerste kan een fysiotherapeut door middel van een uitgebreid onderzoek onderzoeken wat er precies aan de hand is en de ernst van de aandoening vaststellen. Hierdoor kan er gericht behandeld worden. De behandeling kan uit verschillende dingen bestaan. Zo kunnen manuele (hands-on) technieken gebruikt worden om de beweeglijkheid van de pols te verbeteren en de druk op de carpale tunnel te verminderen.

Naast manuele technieken zult u ook oefeningen mee krijgen voor de pols om de pijn te verminderen en mobiliteit te verbeteren.

Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat u weet wat u juist wel en niet mag doen met uw pols om de klachten zo snel mogelijk te laten verbeteren. Dit zullen wij ook goed aan uw uitleggen.

Bij een vermoeden van Carpaal Tunnel Syndroom is het belangrijk om tijdig hulp te zoeken. Een fysiotherapeut kan u helpen met een gepersonaliseerd behandelplan om uw symptomen te verminderen en uw handfunctie te verbeteren. Neem vandaag nog contact op met Fysiotherapie van der Kaay voor een afspraak en begin uw weg naar herstel.

Fysiotherapie Leiden - Nick

Auteur Nick van der Kaay

Nick van der Kaay, is een ervaren fysiotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van diverse aandoeningen en klachten, waaronder klachten aan de elleboog. Met een passie voor herstel en revalidatie streeft hij ernaar om patiënten te helpen hun mobiliteit en levenskwaliteit te verbeteren. Neem contact op met Fysio van der Kaay voor meer informatie over hoe fysiotherapie kan bijdragen aan uw herstel, of kom langs bij onze locatie in Leiden, Hoofddorp of Oegstgeest.

Een afspraak maken? Neem contact met ons op en u kunt binnen 24 uur terecht.