Fysiotherapie Van der Kaay in Leiden, Oegstgeest en Hoofddorp

Afspraak maken? Bel ons op 06 486 189 84

of WhatsApp naar 06-486 189 84

Hand- en polsklachten

Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar.

De meest voorkomende hand- en polsklachten

Fysiotherapie speelt een cruciale rol in het behandelen van hand- en polsklachten, die een breed scala aan oorzaken kunnen hebben, variërend van overbelasting door herhaalde bewegingen tot acute verwondingen en degeneratieve aandoeningen zoals artritis. De handen en polsen zijn essentiële onderdelen van ons dagelijks leven, waarbij zelfs kleine ongemakken aanzienlijke beperkingen kunnen veroorzaken. Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het evalueren, diagnosticeren en behandelen van deze klachten, vaak met een focus op het herstellen van mobiliteit, kracht en functie. Door middel van gerichte oefeningen, mobilisatietechnieken en advies over ergonomie helpen wij om handen en polsen weer optimaal te laten functioneren.

Hieronder staan de beschrijvingen van de meest voorkomende klachten:

 

Carpaal tunnel syndroom

Dit is een aandoening waarbij de middelste zenuw (nervus medianus) in de pols bekneld raakt. Het veroorzaakt pijn, tintelingen en gevoelloosheid in de duim, wijsvinger, middelvinger en een deel van de ringvinger. Klachten verergeren vaak ’s nachts en kunnen leiden tot zwakte in de hand. Lees hier meer over carpaal tunnel syndroom.

 

Triggerfinger (tendovaginitis stenosans)

Dit is een aandoening waarbij een vinger of duim vast blijft zitten in een gebogen positie en vervolgens plotseling recht schiet, zoals bij het overhalen van een trekker. Het wordt veroorzaakt door ontsteking van de peesschede, wat leidt tot pijn, stijfheid en een knappend of klikkend gevoel bij het bewegen van de vinger. Meer informatie over triggerfinger (tendovaginitis stenosans) kun je lezen door op deze link te klikken.

 

Duimbasis artrose klachten

Dit is slijtage van het kraakbeen in het gewricht aan de basis van de duim, ook wel het carpometacarpale (CMC) gewricht genoemd. Het leidt tot pijn, zwelling, stijfheid en verminderde bewegingsvrijheid in de duim, waardoor dagelijkse activiteiten moeilijker worden. Een getailleerd overzicht van duimartrose klachten kun je hier lezen.

 

Reumatoïde artritis

Dit is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de gewrichten aanvalt, wat leidt tot ontsteking. De handen en polsen zijn vaak aangedaan, wat pijn, zwelling, stijfheid en misvorming van de gewrichten veroorzaakt. De symptomen zijn vaak symmetrisch, wat betekent dat dezelfde gewrichten aan beide zijden van het lichaam worden aangetast.

 

Letsels aan pezen en ligamenten

Dit verwijst naar beschadigingen aan de bindweefselstructuren in de handen en polsen. Letsels kunnen variëren van kleine verstuikingen en verrekkingen tot gedeeltelijke of volledige scheuren. Symptomen omvatten pijn, zwelling, blauwe plekken en verminderde functie van de aangetaste hand of pols.

 

Fracturen en dislocaties

Een fractuur is een breuk in een bot, terwijl een dislocatie een ontwrichting van een gewricht is. Beide aandoeningen veroorzaken intense pijn, zwelling, vervorming en functiebeperking van de getroffen hand of pols. Behandeling kan variëren van immobilisatie tot chirurgische ingrepen.

 

Postoperatieve revalidatie

Dit betreft de herstelfase na een chirurgische ingreep aan de hand of pols. Revalidatie omvat vaak oefeningen om de beweeglijkheid, kracht en functionaliteit te herstellen, pijnbeheer en soms het gebruik van spalken of andere ondersteunende middelen. Het doel is om de handfunctie zoveel mogelijk te herstellen en terug te keren naar dagelijkse activiteiten.

 

Hand- en polskachten bij Fysiotherapie van der Kaay

Wacht niet met het aanpakken van uw handklachten. Elk van deze aandoeningen of letsels vereist een specifieke benadering voor diagnose en behandeling. Boek vandaag nog een afspraak bij Fysiotherapie van der Kaay voor een persoonlijke aanpak en effectieve behandeling. Ons toegewijde team staat klaar om u te begeleiden naar een pijnvrij en actief leven.

Nick van der Kaay

Auteur Nick van der Kaay

Nick van der Kaay, is een ervaren fysiotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van diverse aandoeningen en klachten, waaronder klachten aan de elleboog. Met een passie voor herstel en revalidatie streeft hij ernaar om patiënten te helpen hun mobiliteit en levenskwaliteit te verbeteren. Neem contact op met Fysio van der Kaay voor meer informatie over hoe fysiotherapie kan bijdragen aan uw herstel, of kom langs bij onze locatie in Leiden, Hoofddorp of Oegstgeest.

Een afspraak maken? Neem contact met ons op en u kunt binnen 24 uur terecht.