Fysiotherapie Van der Kaay in Leiden, Oegstgeest en Hoofddorp
Afspraak maken? Bel ons op 06 486 189 84
of WhatsApp naar 06-486 189 84

Achillespeesklachten

Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar.

Achillespeesklachten komen vaak voor, vooral bij mensen die veel sporten of fysiek actief zijn. Bv door snelle explosieve bewegingen (sprinten, draaien, afzet, springen) of repeterende activiteiten als hardlopen. Bij een achillespeesontsteking, ook wel achilles tendinitis genoemd, raakt de pees geïrriteerd en beschadigd. De pijn zit meestal aan de achterkant van de enkel, net boven de hiel, en kan het dagelijks leven flink belemmeren.

Symptomen

De pijn kan variëren van mild en zeurend tot scherp en stekend.  Meestal is de pijn ’s ochtends of na rust het hevigst, maar deze kan wat afnemen naarmate er meer bewogen wordt. Stijfheid in de achillespees komt vaak voor, vooral in de ochtend. Zwelling kan optreden door ontstekingsreacties in het weefsel, soms gepaard met een warme of rode huid. Bij langdurige ontsteking kan de pees dikker worden, wat zichtbaar kan zijn als een bult of knobbel. Door de pijn en stijfheid kan het moeilijk zijn om de enkel volledig te buigen of strekken, waardoor activiteiten zoals traplopen of rennen pijnlijk kunnen worden. Wandelen, hardlopen of springen kunnen de druk op de achillespees verhogen, wat de pijn en zwelling verergert. De duur van de klachten wordt door de ernst van de klachten bepaald. Bij een contusie/distorsie (verrekking) of zweepslag zal de duur meestal korten dan 2 maanden zijn terwijl bij een partiële/totale ruptuur is dat normaal langer dan 2 maanden voor terugkeer naar activiteiten of sport weer mogelijk is.

 

Behandeling

Het is belangrijk om achillespeesklachten serieus te nemen. Onbehandeld kunnen deze klachten chronisch worden en de bewegingsvrijheid beperken. In de fysiotherapiepraktijk wordt de oorzaak van de klachten onderzocht, en een effectief behandelplan opgesteld.

Oefentherapie speelt een centrale rol in de behandeling. Dit omvat specifieke rek- en spierversterkende oefeningen voor de kuitspieren en achillespees. Excentrische oefeningen, waarbij de spier verlengd wordt terwijl er kracht op wordt uitgeoefend, zijn bijzonder effectief bij achillespeesontsteking.

Daarnaast kunnen manuele technieken worden ingezet om de mobiliteit van enkel en voet te verbeteren. Dit helpt om de spanning op de achillespees te verminderen en de doorbloeding te bevorderen, waardoor het herstel wordt versneld.

Heeft u last van achillespeesklachten? Maak dan snel een afspraak bij Fysiotherapie Van der Kaay. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten staan voor u klaar om u te helpen zodat u weer pijnvrij kunt bewegen en uw dagelijkse activiteiten met gemak kunt hervatten.

Nick van der Kaay

Auteur Nick van der Kaay

Nick van der Kaay, is een ervaren fysiotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van diverse aandoeningen en klachten, waaronder klachten aan de elleboog. Met een passie voor herstel en revalidatie streeft hij ernaar om patiënten te helpen hun mobiliteit en levenskwaliteit te verbeteren. Neem contact op met Fysio van der Kaay voor meer informatie over hoe fysiotherapie kan bijdragen aan uw herstel, of kom langs bij onze locatie in Leiden, Hoofddorp of Oegstgeest.

Een afspraak maken? Neem contact met ons op en u kunt binnen 24 uur terecht.